Pieczona dynia

Pieczona dynia

Półprodukty 25 Ostatnia aktualizacja: Oct 06, 2024 Utworzone: Oct 06, 2024
Pieczona dynia Pieczona dynia
  • Czas przygotowania: 10-15 min.
  • Czas gotowania: 25-30 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Dynia jest królową jesiennego sezonu. Dzięki swojej uniwersalności cieszy się ogromną popularnością – można ją dodawać do dań wytrawnych, deserów, a nawet napojów. Ale żeby móc ją zjeść, trzeba ją najpierw odpowiednio upiec, a czasem zamienić w puree. Dzisiaj pokazuję jak to zrobić, a jest to naprawdę bardzo proste.

Składniki

Przygotowanie

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, a następnie w ćwiartki. Za pomocą łyżki wydrążyć pestki i łykowaty miąższ, w którym są osadzone. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180st.C (grzanie góra-dół). Dynię oprószyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut, aż miąższ będzie na tyle miękki, że z łatwością będzie można wbić w niego widelec.
  3. Wyjąć i wystudzić. Następnie za pomocą łyżki wydrążyć miąższ ze skórek. Tak upieczoną dynię można już jeść lub przygotować z niej puree. Można zblendować ją w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego.

    *Podpowiedź: Czasem, gdy dynia jest bardzo mączysta, do blendowania trzeba dodać trochę mleka lub wody - najlepiej dodawać po łyżce, żeby nie przesadzić z ilością.

Pieczona dynia



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 10-15 min.
  • Czas gotowania: 25-30 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Dynia jest królową jesiennego sezonu. Dzięki swojej uniwersalności cieszy się ogromną popularnością – można ją dodawać do dań wytrawnych, deserów, a nawet napojów. Ale żeby móc ją zjeść, trzeba ją najpierw odpowiednio upiec, a czasem zamienić w puree. Dzisiaj pokazuję jak to zrobić, a jest to naprawdę bardzo proste.

Składniki

Przygotowanie

  1. Dynię umyć, przekroić na pół, a następnie w ćwiartki. Za pomocą łyżki wydrążyć pestki i łykowaty miąższ, w którym są osadzone. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia.
  2. Piekarnik nagrzać do 180st.C (grzanie góra-dół). Dynię oprószyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut, aż miąższ będzie na tyle miękki, że z łatwością będzie można wbić w niego widelec.
  3. Wyjąć i wystudzić. Następnie za pomocą łyżki wydrążyć miąższ ze skórek. Tak upieczoną dynię można już jeść lub przygotować z niej puree. Można zblendować ją w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego.

    *Podpowiedź: Czasem, gdy dynia jest bardzo mączysta, do blendowania trzeba dodać trochę mleka lub wody - najlepiej dodawać po łyżce, żeby nie przesadzić z ilością.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: