- Czas przygotowania: 10-15 min.
 
                        - Czas gotowania: 25-30 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Dynia jest królową jesiennego sezonu. Dzięki swojej uniwersalności cieszy się ogromną popularnością – można ją dodawać do dań wytrawnych, deserów, a nawet napojów. Ale żeby móc ją zjeść, trzeba ją najpierw odpowiednio upiec, a czasem zamienić w puree. Dzisiaj pokazuję jak to zrobić, a jest to naprawdę bardzo proste.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Dynię umyć, przekroić na pół, a następnie w ćwiartki. Za pomocą łyżki wydrążyć pestki i łykowaty miąższ, w którym są osadzone. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia.
 
                                            - Piekarnik nagrzać do 180st.C (grzanie góra-dół). Dynię oprószyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut, aż miąższ będzie na tyle miękki, że z łatwością będzie można wbić w niego widelec.
 
                                            - Wyjąć i wystudzić. Następnie za pomocą łyżki wydrążyć miąższ ze skórek. Tak upieczoną dynię można już jeść lub przygotować z niej puree. Można zblendować ją w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego.
*Podpowiedź: Czasem, gdy dynia jest bardzo mączysta, do blendowania trzeba dodać trochę mleka lub wody - najlepiej dodawać po łyżce, żeby nie przesadzić z ilością. 
                                    
                
                
                
                    
                    Pieczona dynia
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 10-15 min.
 
                            - Czas gotowania: 25-30 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Dynia jest królową jesiennego sezonu. Dzięki swojej uniwersalności cieszy się ogromną popularnością – można ją dodawać do dań wytrawnych, deserów, a nawet napojów. Ale żeby móc ją zjeść, trzeba ją najpierw odpowiednio upiec, a czasem zamienić w puree. Dzisiaj pokazuję jak to zrobić, a jest to naprawdę bardzo proste.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Dynię umyć, przekroić na pół, a następnie w ćwiartki. Za pomocą łyżki wydrążyć pestki i łykowaty miąższ, w którym są osadzone. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia.
 
                                                    - Piekarnik nagrzać do 180st.C (grzanie góra-dół). Dynię oprószyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut, aż miąższ będzie na tyle miękki, że z łatwością będzie można wbić w niego widelec.
 
                                                    - Wyjąć i wystudzić. Następnie za pomocą łyżki wydrążyć miąższ ze skórek. Tak upieczoną dynię można już jeść lub przygotować z niej puree. Można zblendować ją w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego.
*Podpowiedź: Czasem, gdy dynia jest bardzo mączysta, do blendowania trzeba dodać trochę mleka lub wody - najlepiej dodawać po łyżce, żeby nie przesadzić z ilością. 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz