- Czas przygotowania: 10-15 min.
- Czas gotowania: 25-30 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Dynia jest królową jesiennego sezonu. Dzięki swojej uniwersalności cieszy się ogromną popularnością – można ją dodawać do dań wytrawnych, deserów, a nawet napojów. Ale żeby móc ją zjeść, trzeba ją najpierw odpowiednio upiec, a czasem zamienić w puree. Dzisiaj pokazuję jak to zrobić, a jest to naprawdę bardzo proste.
Składniki
Przygotowanie
- Dynię umyć, przekroić na pół, a następnie w ćwiartki. Za pomocą łyżki wydrążyć pestki i łykowaty miąższ, w którym są osadzone. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 180st.C (grzanie góra-dół). Dynię oprószyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut, aż miąższ będzie na tyle miękki, że z łatwością będzie można wbić w niego widelec.
- Wyjąć i wystudzić. Następnie za pomocą łyżki wydrążyć miąższ ze skórek. Tak upieczoną dynię można już jeść lub przygotować z niej puree. Można zblendować ją w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego.
*Podpowiedź: Czasem, gdy dynia jest bardzo mączysta, do blendowania trzeba dodać trochę mleka lub wody - najlepiej dodawać po łyżce, żeby nie przesadzić z ilością.
Pieczona dynia
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 10-15 min.
- Czas gotowania: 25-30 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Dynia jest królową jesiennego sezonu. Dzięki swojej uniwersalności cieszy się ogromną popularnością – można ją dodawać do dań wytrawnych, deserów, a nawet napojów. Ale żeby móc ją zjeść, trzeba ją najpierw odpowiednio upiec, a czasem zamienić w puree. Dzisiaj pokazuję jak to zrobić, a jest to naprawdę bardzo proste.
Składniki
Przygotowanie
- Dynię umyć, przekroić na pół, a następnie w ćwiartki. Za pomocą łyżki wydrążyć pestki i łykowaty miąższ, w którym są osadzone. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze na pół i ułożyć skórką do dołu na wyłożonej pergaminem blaszce do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 180st.C (grzanie góra-dół). Dynię oprószyć delikatnie solą i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut, aż miąższ będzie na tyle miękki, że z łatwością będzie można wbić w niego widelec.
- Wyjąć i wystudzić. Następnie za pomocą łyżki wydrążyć miąższ ze skórek. Tak upieczoną dynię można już jeść lub przygotować z niej puree. Można zblendować ją w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego.
*Podpowiedź: Czasem, gdy dynia jest bardzo mączysta, do blendowania trzeba dodać trochę mleka lub wody - najlepiej dodawać po łyżce, żeby nie przesadzić z ilością.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz