Patatas bravas

Patatas bravas

Przekąski 39 Ostatnia aktualizacja: Oct 04, 2024 Utworzone: Oct 04, 2024
Patatas bravas Patatas bravas Patatas bravas
  • Czas przygotowania: 1,5 godz.
  • Czas gotowania: 20 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Kolejna już propozycja dla fanów przekąsek z ziemniaków. Nazwę z hiszpańskiego można tłumaczyć na wściekłe lub odważne ziemniaki, co nawiązuje do pikantnego sosu, którym polewa się te nietypowe frytki. Jak by ich nie nazwać, z pewnością trzeba przyznać, że są po prostu przepyszne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Sos:
    Na patelni podgrzać oliwę. Wsypać do niej oba rodzaje papryki i skrobię i dokładnie wymieszać trzepaczką, aż wszystko się połączy i nie będzie grudek. W tym momencie można też dodać koncentrat pomidorowy. Następnie powoli wlewać bulion, cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać sól i ocet i podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos osiągnie kremową konsystencję i będzie pokrywać wierzch łyżki jednolitą warstwą. Zdjąć z palnika i odstawić.
  2. Ziemniaki:
    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę o wielkości mniej więcej 2x2cm. W garnku zagotować 1,5 litra wody i kiedy będzie się gotować, wsypać ostrożnie sodę oczyszczoną. Do wody włożyć pokrojone ziemniaki i zaczekać, aż ponownie się zagotuje. Gotować jeszcze minutę, po czym odlać wodę i odstawić garnek z ziemniakami na palnik. Podgrzewać delikatnie kolejne 30-60 sekund, ostrożnie mieszając ziemniaki, żeby odparować nadmiar wody.
  3. Następnie oprószyć je solą i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Dzięki temu nadamy powierzchni pożądaną strukturę. Wyjąć ziemniaki do ostygnięcia na blaszce lub szerokim talerzu. Ważne, żeby były ułożone w jednej warstwie, najlepiej w pewnej odległości od siebie. Odstawić na 30-60min. Można też po około 15 minutach wstawić je do lodówki, żeby przyspieszyć proces studzenia i przy okazji dokładniej wysuszyć.
  4. W garnku podgrzać olej. Żeby sprawdzić, czy olej ma już odpowiednią temperaturę do smażenia, można włożyć do niego drewnianą łyżkę lub pałeczkę, aż dotknie dna garnka. Jeśli wokół drewna powstają liczne bąbelki powietrza, olej jest gotowy.
  5. Włożyć do oleju tyle ziemniaków, żeby zajęły całą powierzchnię dna garnka. Spowoduje to obniżenie jego temperatury, dzięki czemu ziemniaki najpierw usmażą się w pełni w środku, a potem uzyskają chrupiącą, złocistą skórkę. Smażyć, aż zrobią się złocistobrązowe, co zajmie około 20 minut. Co pewien czas delikatnie je przemieszać. Gotowe ziemniaki wyjmować na talerz z ręcznikiem papierowym. Po usmażeniu wszystkich, zostawić na ok. 10 min. do przestygnięcia i już wszystkie naraz z powrotem włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć 1-2 minuty. Podwójne smażenie zapewnia dłużej utrzymującą się chrupkość. Wyjąć na świeży ręcznik papierowy.
  6. Następnie wykładać na talerz i polewać podgrzanym sosem.

Patatas bravas



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 1,5 godz.
  • Czas gotowania: 20 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Kolejna już propozycja dla fanów przekąsek z ziemniaków. Nazwę z hiszpańskiego można tłumaczyć na wściekłe lub odważne ziemniaki, co nawiązuje do pikantnego sosu, którym polewa się te nietypowe frytki. Jak by ich nie nazwać, z pewnością trzeba przyznać, że są po prostu przepyszne.

Składniki

Przygotowanie

  1. Sos:
    Na patelni podgrzać oliwę. Wsypać do niej oba rodzaje papryki i skrobię i dokładnie wymieszać trzepaczką, aż wszystko się połączy i nie będzie grudek. W tym momencie można też dodać koncentrat pomidorowy. Następnie powoli wlewać bulion, cały czas mieszając, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać sól i ocet i podgrzewać, ciągle mieszając, aż sos osiągnie kremową konsystencję i będzie pokrywać wierzch łyżki jednolitą warstwą. Zdjąć z palnika i odstawić.
  2. Ziemniaki:
    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę o wielkości mniej więcej 2x2cm. W garnku zagotować 1,5 litra wody i kiedy będzie się gotować, wsypać ostrożnie sodę oczyszczoną. Do wody włożyć pokrojone ziemniaki i zaczekać, aż ponownie się zagotuje. Gotować jeszcze minutę, po czym odlać wodę i odstawić garnek z ziemniakami na palnik. Podgrzewać delikatnie kolejne 30-60 sekund, ostrożnie mieszając ziemniaki, żeby odparować nadmiar wody.
  3. Następnie oprószyć je solą i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Dzięki temu nadamy powierzchni pożądaną strukturę. Wyjąć ziemniaki do ostygnięcia na blaszce lub szerokim talerzu. Ważne, żeby były ułożone w jednej warstwie, najlepiej w pewnej odległości od siebie. Odstawić na 30-60min. Można też po około 15 minutach wstawić je do lodówki, żeby przyspieszyć proces studzenia i przy okazji dokładniej wysuszyć.
  4. W garnku podgrzać olej. Żeby sprawdzić, czy olej ma już odpowiednią temperaturę do smażenia, można włożyć do niego drewnianą łyżkę lub pałeczkę, aż dotknie dna garnka. Jeśli wokół drewna powstają liczne bąbelki powietrza, olej jest gotowy.
  5. Włożyć do oleju tyle ziemniaków, żeby zajęły całą powierzchnię dna garnka. Spowoduje to obniżenie jego temperatury, dzięki czemu ziemniaki najpierw usmażą się w pełni w środku, a potem uzyskają chrupiącą, złocistą skórkę. Smażyć, aż zrobią się złocistobrązowe, co zajmie około 20 minut. Co pewien czas delikatnie je przemieszać. Gotowe ziemniaki wyjmować na talerz z ręcznikiem papierowym. Po usmażeniu wszystkich, zostawić na ok. 10 min. do przestygnięcia i już wszystkie naraz z powrotem włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć 1-2 minuty. Podwójne smażenie zapewnia dłużej utrzymującą się chrupkość. Wyjąć na świeży ręcznik papierowy.
  6. Następnie wykładać na talerz i polewać podgrzanym sosem.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: