- Czas przygotowania: 2 godz.
 
                        - Czas gotowania: 5-6 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Nuggetsy z kurczaka w azjatyckiej odsłonie. Delikatne mięso z piersi kurczaka smażone w aromatycznym cieście z sezamem. Można serwować na ciepło lub na zimno. Bardzo dobrze komponują się z sosem czosnkowym oraz pastą sambal olek.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w krótkie paski i włożyć do miski. Dodać pół łyżeczki soli, sok z cytryny i sos sojowy i wmasować je w mięso. Odstawić do zamarynowania na około 30 minut.
 
                                            - W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, ¼ łyżeczki soli, jajko i mleko na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do kurczaka i wymieszać tak, żeby każdy pasek był pokryty cienką warstwą ciasta.
 
                                            - Na patelni rozgrzać olej – głębokość ok. 2cm. Każdy kawałek kurczaka obtaczać w sezamie i wkładać do rozgrzanego oleju. Nie przesadzać z ilością kawałków wkładanych naraz, żeby nie obniżyć zanadto temperatury oleju.
 
                                            - Smażyć 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. W przypadku używania tylko czarnego sezamu, najlepiej zdać się na czas smażenia i dokładnie go kontrolować. Po usmażeniu wyjąć paski na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Nuggetsy z kurczaka w sezamie
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 2 godz.
 
                            - Czas gotowania: 5-6 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Nuggetsy z kurczaka w azjatyckiej odsłonie. Delikatne mięso z piersi kurczaka smażone w aromatycznym cieście z sezamem. Można serwować na ciepło lub na zimno. Bardzo dobrze komponują się z sosem czosnkowym oraz pastą sambal olek.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w krótkie paski i włożyć do miski. Dodać pół łyżeczki soli, sok z cytryny i sos sojowy i wmasować je w mięso. Odstawić do zamarynowania na około 30 minut.
 
                                                    - W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, ¼ łyżeczki soli, jajko i mleko na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do kurczaka i wymieszać tak, żeby każdy pasek był pokryty cienką warstwą ciasta.
 
                                                    - Na patelni rozgrzać olej – głębokość ok. 2cm. Każdy kawałek kurczaka obtaczać w sezamie i wkładać do rozgrzanego oleju. Nie przesadzać z ilością kawałków wkładanych naraz, żeby nie obniżyć zanadto temperatury oleju.
 
                                                    - Smażyć 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. W przypadku używania tylko czarnego sezamu, najlepiej zdać się na czas smażenia i dokładnie go kontrolować. Po usmażeniu wyjąć paski na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz