- Czas przygotowania: 2 godz.
- Czas gotowania: 5-6 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Nuggetsy z kurczaka w azjatyckiej odsłonie. Delikatne mięso z piersi kurczaka smażone w aromatycznym cieście z sezamem. Można serwować na ciepło lub na zimno. Bardzo dobrze komponują się z sosem czosnkowym oraz pastą sambal olek.
Składniki
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w krótkie paski i włożyć do miski. Dodać pół łyżeczki soli, sok z cytryny i sos sojowy i wmasować je w mięso. Odstawić do zamarynowania na około 30 minut.
- W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, ¼ łyżeczki soli, jajko i mleko na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do kurczaka i wymieszać tak, żeby każdy pasek był pokryty cienką warstwą ciasta.
- Na patelni rozgrzać olej – głębokość ok. 2cm. Każdy kawałek kurczaka obtaczać w sezamie i wkładać do rozgrzanego oleju. Nie przesadzać z ilością kawałków wkładanych naraz, żeby nie obniżyć zanadto temperatury oleju.
- Smażyć 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. W przypadku używania tylko czarnego sezamu, najlepiej zdać się na czas smażenia i dokładnie go kontrolować. Po usmażeniu wyjąć paski na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Nuggetsy z kurczaka w sezamie
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 2 godz.
- Czas gotowania: 5-6 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Nuggetsy z kurczaka w azjatyckiej odsłonie. Delikatne mięso z piersi kurczaka smażone w aromatycznym cieście z sezamem. Można serwować na ciepło lub na zimno. Bardzo dobrze komponują się z sosem czosnkowym oraz pastą sambal olek.
Składniki
Przygotowanie
- Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w krótkie paski i włożyć do miski. Dodać pół łyżeczki soli, sok z cytryny i sos sojowy i wmasować je w mięso. Odstawić do zamarynowania na około 30 minut.
- W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, ¼ łyżeczki soli, jajko i mleko na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do kurczaka i wymieszać tak, żeby każdy pasek był pokryty cienką warstwą ciasta.
- Na patelni rozgrzać olej – głębokość ok. 2cm. Każdy kawałek kurczaka obtaczać w sezamie i wkładać do rozgrzanego oleju. Nie przesadzać z ilością kawałków wkładanych naraz, żeby nie obniżyć zanadto temperatury oleju.
- Smażyć 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. W przypadku używania tylko czarnego sezamu, najlepiej zdać się na czas smażenia i dokładnie go kontrolować. Po usmażeniu wyjąć paski na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz