Nuggetsy z kurczaka w sezamie

Nuggetsy z kurczaka w sezamie

Przekąski 59 Ostatnia aktualizacja: Aug 18, 2024 Utworzone: Aug 18, 2024
Nuggetsy z kurczaka w sezamie Nuggetsy z kurczaka w sezamie Nuggetsy z kurczaka w sezamie
  • Czas przygotowania: 2 godz.
  • Czas gotowania: 5-6 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Nuggetsy z kurczaka w azjatyckiej odsłonie. Delikatne mięso z piersi kurczaka smażone w aromatycznym cieście z sezamem. Można serwować na ciepło lub na zimno. Bardzo dobrze komponują się z sosem czosnkowym oraz pastą sambal olek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w krótkie paski i włożyć do miski. Dodać pół łyżeczki soli, sok z cytryny i sos sojowy i wmasować je w mięso. Odstawić do zamarynowania na około 30 minut.
  2. W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, ¼ łyżeczki soli, jajko i mleko na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do kurczaka i wymieszać tak, żeby każdy pasek był pokryty cienką warstwą ciasta.
  3. Na patelni rozgrzać olej – głębokość ok. 2cm. Każdy kawałek kurczaka obtaczać w sezamie i wkładać do rozgrzanego oleju. Nie przesadzać z ilością kawałków wkładanych naraz, żeby nie obniżyć zanadto temperatury oleju.
  4. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. W przypadku używania tylko czarnego sezamu, najlepiej zdać się na czas smażenia i dokładnie go kontrolować. Po usmażeniu wyjąć paski na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Nuggetsy z kurczaka w sezamie



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 2 godz.
  • Czas gotowania: 5-6 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Nuggetsy z kurczaka w azjatyckiej odsłonie. Delikatne mięso z piersi kurczaka smażone w aromatycznym cieście z sezamem. Można serwować na ciepło lub na zimno. Bardzo dobrze komponują się z sosem czosnkowym oraz pastą sambal olek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka oczyścić, pokroić w krótkie paski i włożyć do miski. Dodać pół łyżeczki soli, sok z cytryny i sos sojowy i wmasować je w mięso. Odstawić do zamarynowania na około 30 minut.
  2. W oddzielnej misce wymieszać mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, ¼ łyżeczki soli, jajko i mleko na gładką, jednolitą masę. Ciasto przelać do kurczaka i wymieszać tak, żeby każdy pasek był pokryty cienką warstwą ciasta.
  3. Na patelni rozgrzać olej – głębokość ok. 2cm. Każdy kawałek kurczaka obtaczać w sezamie i wkładać do rozgrzanego oleju. Nie przesadzać z ilością kawałków wkładanych naraz, żeby nie obniżyć zanadto temperatury oleju.
  4. Smażyć 2-3 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. W przypadku używania tylko czarnego sezamu, najlepiej zdać się na czas smażenia i dokładnie go kontrolować. Po usmażeniu wyjąć paski na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: