- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: 1-2 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Kultowa przekąska ze Stanów Zjednoczonych. U mnie w wersji mini, dzięki czemu idealnie nadaje się na poczęstunek dla gości. Każdy corn dog to jakieś 2-3 gryzy, w sam raz, żeby poczuć ich pyszny smak i puszystą konsystencję i mieć ochotę na więcej. Polecam serwować z ketchupem lub sosem musztardowym.
Składniki
Przygotowanie
- Parówki osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i pokroić każdą na 3 równe części. Posypać skrobią i obtoczyć w niej dokładnie, nadmiar obtrząsnąć.
- Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszać trzepaczką. Następnie dodać jajko, maślankę i masło, i zmiksować. Ciasto powinno mieć jednolitą, gęstą i dość zwartą konsystencję, ale być na tyle rzadkie, by dało się bez problemu zanurzyć w nim parówki. Jeśli jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki maślanki i ponownie zmiksować.
- W garnku rozgrzać olej o głębokości 3-4 cm.
- Parówki nabijać do ⅓ – ½ długośći na drewnianą pałęczkę i zanurzać w cieście tak, by całe były nim równomiernie pokryte. Następnie przy pomocy widelca ostrożnie zdejmować je z pałeczki bezpośrednio nad rozgrzanym olejem. Smażyć 1-2 minuty, cały czas przekręcając je przy pomocy szczypiec, by ciasto usmażyło się równomiernie z każdej strony.
- Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać świeżo usmażone lub przed podaniem podgrzać w piekarniku.
Mini corndogi
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 20 min.
- Czas gotowania: 1-2 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Kultowa przekąska ze Stanów Zjednoczonych. U mnie w wersji mini, dzięki czemu idealnie nadaje się na poczęstunek dla gości. Każdy corn dog to jakieś 2-3 gryzy, w sam raz, żeby poczuć ich pyszny smak i puszystą konsystencję i mieć ochotę na więcej. Polecam serwować z ketchupem lub sosem musztardowym.
Składniki
Przygotowanie
- Parówki osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i pokroić każdą na 3 równe części. Posypać skrobią i obtoczyć w niej dokładnie, nadmiar obtrząsnąć.
- Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszać trzepaczką. Następnie dodać jajko, maślankę i masło, i zmiksować. Ciasto powinno mieć jednolitą, gęstą i dość zwartą konsystencję, ale być na tyle rzadkie, by dało się bez problemu zanurzyć w nim parówki. Jeśli jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki maślanki i ponownie zmiksować.
- W garnku rozgrzać olej o głębokości 3-4 cm.
- Parówki nabijać do ⅓ – ½ długośći na drewnianą pałęczkę i zanurzać w cieście tak, by całe były nim równomiernie pokryte. Następnie przy pomocy widelca ostrożnie zdejmować je z pałeczki bezpośrednio nad rozgrzanym olejem. Smażyć 1-2 minuty, cały czas przekręcając je przy pomocy szczypiec, by ciasto usmażyło się równomiernie z każdej strony.
- Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać świeżo usmażone lub przed podaniem podgrzać w piekarniku.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz