Mini corndogi

Mini corndogi

Przekąski 51 Ostatnia aktualizacja: Jun 14, 2024 Utworzone: Jun 14, 2024
Mini corndogi Mini corndogi Mini corndogi
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 1-2 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Kultowa przekąska ze Stanów Zjednoczonych. U mnie w wersji mini, dzięki czemu idealnie nadaje się na poczęstunek dla gości. Każdy corn dog to jakieś 2-3 gryzy, w sam raz, żeby poczuć ich pyszny smak i puszystą konsystencję i mieć ochotę na więcej. Polecam serwować z ketchupem lub sosem musztardowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Parówki osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i pokroić każdą na 3 równe części. Posypać skrobią i obtoczyć w niej dokładnie, nadmiar obtrząsnąć.
  2. Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszać trzepaczką. Następnie dodać jajko, maślankę i masło, i zmiksować. Ciasto powinno mieć jednolitą, gęstą i dość zwartą konsystencję, ale być na tyle rzadkie, by dało się bez problemu zanurzyć w nim parówki. Jeśli jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki maślanki i ponownie zmiksować.
  3. W garnku rozgrzać olej o głębokości 3-4 cm.
  4. Parówki nabijać do ⅓ – ½ długośći na drewnianą pałęczkę i zanurzać w cieście tak, by całe były nim równomiernie pokryte. Następnie przy pomocy widelca ostrożnie zdejmować je z pałeczki bezpośrednio nad rozgrzanym olejem. Smażyć 1-2 minuty, cały czas przekręcając je przy pomocy szczypiec, by ciasto usmażyło się równomiernie z każdej strony.
  5. Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać świeżo usmażone lub przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Mini corndogi



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 20 min.
  • Czas gotowania: 1-2 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Kultowa przekąska ze Stanów Zjednoczonych. U mnie w wersji mini, dzięki czemu idealnie nadaje się na poczęstunek dla gości. Każdy corn dog to jakieś 2-3 gryzy, w sam raz, żeby poczuć ich pyszny smak i puszystą konsystencję i mieć ochotę na więcej. Polecam serwować z ketchupem lub sosem musztardowym.

Składniki

Przygotowanie

  1. Parówki osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i pokroić każdą na 3 równe części. Posypać skrobią i obtoczyć w niej dokładnie, nadmiar obtrząsnąć.
  2. Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszać trzepaczką. Następnie dodać jajko, maślankę i masło, i zmiksować. Ciasto powinno mieć jednolitą, gęstą i dość zwartą konsystencję, ale być na tyle rzadkie, by dało się bez problemu zanurzyć w nim parówki. Jeśli jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki maślanki i ponownie zmiksować.
  3. W garnku rozgrzać olej o głębokości 3-4 cm.
  4. Parówki nabijać do ⅓ – ½ długośći na drewnianą pałęczkę i zanurzać w cieście tak, by całe były nim równomiernie pokryte. Następnie przy pomocy widelca ostrożnie zdejmować je z pałeczki bezpośrednio nad rozgrzanym olejem. Smażyć 1-2 minuty, cały czas przekręcając je przy pomocy szczypiec, by ciasto usmażyło się równomiernie z każdej strony.
  5. Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać świeżo usmażone lub przed podaniem podgrzać w piekarniku.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: