- Czas przygotowania: 20 min.
 
                        - Czas gotowania: 1-2 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Kultowa przekąska ze Stanów Zjednoczonych. U mnie w wersji mini, dzięki czemu idealnie nadaje się na poczęstunek dla gości. Każdy corn dog to jakieś 2-3 gryzy, w sam raz, żeby poczuć ich pyszny smak i puszystą konsystencję i mieć ochotę na więcej. Polecam serwować z ketchupem lub sosem musztardowym.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Parówki osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i pokroić każdą na 3 równe części. Posypać skrobią i obtoczyć w niej dokładnie, nadmiar obtrząsnąć.
 
                                            - Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszać trzepaczką. Następnie dodać jajko, maślankę i masło, i zmiksować. Ciasto powinno mieć jednolitą, gęstą i dość zwartą konsystencję, ale być na tyle rzadkie, by dało się bez problemu zanurzyć w nim parówki. Jeśli jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki maślanki i ponownie zmiksować.
 
                                            - W garnku rozgrzać olej o głębokości 3-4 cm.
 
                                            - Parówki nabijać do ⅓ – ½ długośći na drewnianą pałęczkę i zanurzać w cieście tak, by całe były nim równomiernie pokryte. Następnie przy pomocy widelca ostrożnie zdejmować je z pałeczki bezpośrednio nad rozgrzanym olejem. Smażyć 1-2 minuty, cały czas przekręcając je przy pomocy szczypiec, by ciasto usmażyło się równomiernie z każdej strony.
 
                                            - Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać świeżo usmażone lub przed podaniem podgrzać w piekarniku.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Mini corndogi
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 20 min.
 
                            - Czas gotowania: 1-2 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Kultowa przekąska ze Stanów Zjednoczonych. U mnie w wersji mini, dzięki czemu idealnie nadaje się na poczęstunek dla gości. Każdy corn dog to jakieś 2-3 gryzy, w sam raz, żeby poczuć ich pyszny smak i puszystą konsystencję i mieć ochotę na więcej. Polecam serwować z ketchupem lub sosem musztardowym.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Parówki osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego i pokroić każdą na 3 równe części. Posypać skrobią i obtoczyć w niej dokładnie, nadmiar obtrząsnąć.
 
                                                    - Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i cukier. Wymieszać trzepaczką. Następnie dodać jajko, maślankę i masło, i zmiksować. Ciasto powinno mieć jednolitą, gęstą i dość zwartą konsystencję, ale być na tyle rzadkie, by dało się bez problemu zanurzyć w nim parówki. Jeśli jest zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki maślanki i ponownie zmiksować.
 
                                                    - W garnku rozgrzać olej o głębokości 3-4 cm.
 
                                                    - Parówki nabijać do ⅓ – ½ długośći na drewnianą pałęczkę i zanurzać w cieście tak, by całe były nim równomiernie pokryte. Następnie przy pomocy widelca ostrożnie zdejmować je z pałeczki bezpośrednio nad rozgrzanym olejem. Smażyć 1-2 minuty, cały czas przekręcając je przy pomocy szczypiec, by ciasto usmażyło się równomiernie z każdej strony.
 
                                                    - Wyjmować na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać świeżo usmażone lub przed podaniem podgrzać w piekarniku.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz