Lody śmietankowe na mascarpone

Lody śmietankowe na mascarpone

Na słodko 32 Ostatnia aktualizacja: Sep 02, 2024 Utworzone: Sep 02, 2024
Lody śmietankowe na mascarpone Lody śmietankowe na mascarpone Lody śmietankowe na mascarpone
  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Kremowe i delikatne, domowe lody to według mnie jedna z najbardziej satysfakcjonujących rzeczy, które można przygotować samemu. Testowałam różne przepisy i ostatecznie postawiłam na lody na bazie serka mascarpone oraz całych jaj – wychodzą mocno śmietankowe i cudownie kremowe w konsystencji. Najlepiej użyć do ich przygotowania maszynki do lodów, ale na końcu przepisu opisuję też sposób na poradzenie sobie bez niej. Ostrzegam jednak, że wtedy konsystencja może nie wyjść równie dobra.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mascarpone zmiksować ze śmietanką na sztywno i odstawić do lodówki.
  2. Jajka dokładnie umyć. W szklanej misce połączyć jajka z cukrem i solą za pomocą trzepaczki. Miskę wstawić do kąpieli wodnej i podgrzewać masę, cały czas mieszając, aż osiągnie temp. 79st.C. Powinno to zająć ok. 15 minut. Na początku moc należy ustawić na średniowysoką, a gdy woda pod miską zacznie się gotować zmniejszyć moc do średniej/niskiej i podgrzewać masę nad bardzo lekko gotującą się wodą. Po paru minutach masa zrobi się bardziej mętna, a na wierzchu zacznie się tworzyć więcej piany. Po dalszym podgrzewaniu, piana wniknie w masę I całość będzie mocno zmętniała. Pod sam koniec mogą zacząć się tworzyć niewielkie grudki. Najbezpieczniej jest jednak użyć termometru kuchennego, żeby mieć pewność, że jajka osiągnęły odpowiednią temperaturę.
  3. Zdjąć z ognia, przelać do misy miksera (jeśli powstały grudki, przecedzić przez sitko) i odstawić na 10-15 minut do lekkiego wystudzenia. Następnie miksować przez 8-10 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta, zwiększając kilkukrotnie objętość.
  4. Do masy jajecznej przełożyć masę z mascarpone i wymieszać trzepaczką, aż do osiągnięcia gładkiej, jednolitej konsystencji.
  5. Całość chłodzić w lodówce przez 20-30 minut, a następnie przygotować lody w maszynce do lodów. Lody przełożyć z misy maszynki do pudełka i zmiksować mikserem, aż masa będzie jednolita, a następnie odstawić do zamrażarki na kilka godzin.
  6. Przygotowanie lodów bez maszynki:
    Przygotowaną masę po schłodzeniu zmiksować, aż zrobi się bardziej puszysta. Przelać do szerokiego naczynia, które nie porysuje się od miksowania. Wstawić do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i zmiksować (2-3 minuty). Wstawić z powrotem do zamrażarki. Tę czynność powtórzyć jeszcze 2 razy.
    Później wydłużyć przerwy między miksowaniem do godziny i robić to jeszcze 3 razy. Tak przygotowane lody zostawić w zamrażarce na przynajmniej 4-5 godzin.

Lody śmietankowe na mascarpone



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 1 godz.
  • Czas gotowania: 15 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Kremowe i delikatne, domowe lody to według mnie jedna z najbardziej satysfakcjonujących rzeczy, które można przygotować samemu. Testowałam różne przepisy i ostatecznie postawiłam na lody na bazie serka mascarpone oraz całych jaj – wychodzą mocno śmietankowe i cudownie kremowe w konsystencji. Najlepiej użyć do ich przygotowania maszynki do lodów, ale na końcu przepisu opisuję też sposób na poradzenie sobie bez niej. Ostrzegam jednak, że wtedy konsystencja może nie wyjść równie dobra.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mascarpone zmiksować ze śmietanką na sztywno i odstawić do lodówki.
  2. Jajka dokładnie umyć. W szklanej misce połączyć jajka z cukrem i solą za pomocą trzepaczki. Miskę wstawić do kąpieli wodnej i podgrzewać masę, cały czas mieszając, aż osiągnie temp. 79st.C. Powinno to zająć ok. 15 minut. Na początku moc należy ustawić na średniowysoką, a gdy woda pod miską zacznie się gotować zmniejszyć moc do średniej/niskiej i podgrzewać masę nad bardzo lekko gotującą się wodą. Po paru minutach masa zrobi się bardziej mętna, a na wierzchu zacznie się tworzyć więcej piany. Po dalszym podgrzewaniu, piana wniknie w masę I całość będzie mocno zmętniała. Pod sam koniec mogą zacząć się tworzyć niewielkie grudki. Najbezpieczniej jest jednak użyć termometru kuchennego, żeby mieć pewność, że jajka osiągnęły odpowiednią temperaturę.
  3. Zdjąć z ognia, przelać do misy miksera (jeśli powstały grudki, przecedzić przez sitko) i odstawić na 10-15 minut do lekkiego wystudzenia. Następnie miksować przez 8-10 minut, aż masa stanie się jasna i puszysta, zwiększając kilkukrotnie objętość.
  4. Do masy jajecznej przełożyć masę z mascarpone i wymieszać trzepaczką, aż do osiągnięcia gładkiej, jednolitej konsystencji.
  5. Całość chłodzić w lodówce przez 20-30 minut, a następnie przygotować lody w maszynce do lodów. Lody przełożyć z misy maszynki do pudełka i zmiksować mikserem, aż masa będzie jednolita, a następnie odstawić do zamrażarki na kilka godzin.
  6. Przygotowanie lodów bez maszynki:
    Przygotowaną masę po schłodzeniu zmiksować, aż zrobi się bardziej puszysta. Przelać do szerokiego naczynia, które nie porysuje się od miksowania. Wstawić do zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wyjąć i zmiksować (2-3 minuty). Wstawić z powrotem do zamrażarki. Tę czynność powtórzyć jeszcze 2 razy.
    Później wydłużyć przerwy między miksowaniem do godziny i robić to jeszcze 3 razy. Tak przygotowane lody zostawić w zamrażarce na przynajmniej 4-5 godzin.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: