- Czas przygotowania: 1,5+3 godz.
 
                        - Czas gotowania: 1 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Hiszpanie kochają swoje tapasy, czyli różnego rodzaju niewielkie przekąski, które można dostać w wielu tamtejszych knajpkach. Jedną z nich są croquettes. Niech was nie zmyli brzmienie tej nazwy! To coś całkiem innego, niż nasze krokiety. Croquettes to smażone na głębokim oleju, panierowane wałeczki z gęstego beszamelu z różnymi dodatkami. Moja wersja, z braku dostępu do hiszpańskiej szynki serrano, zawiera krojony boczek.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Boczek usmażyć na suchej patelni na chrupko. Nie pozbywać się wytopionego z niego tłuszczu.
 
                                            - Dodać masło, roztopić i cały czas podgrzewając, dosypać mąkę. Wymieszać dokładnie i podsmażać przez 1-2 minuty.
 
                                            - Następnie wlać zimne mleko i mieszać, aż całość połączy się w jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać delikatnie, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Masa powinna przestać się rozlewać i z łatwością odchodzić od ścianek patelni. Przełożyć całość do  szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą w kontakcie i odstawić do lodówki na parę godzin.
 
                                            - Po tym czasie masę wyjąć z lodówki i natłuszczonymi olejem rękami formować ją w niewielkie wałeczki lub kulki. Każdy wałeczek obtaczać następnie w bułce tartej, potem w jajku i na koniec ponownie w bułce tartej. Gotowe odkładać na bok.
 
                                            - W garnuszku rozgrzać olej w ilości odpowiedniej do smażenia na głębokim oleju. Ostrożnie umieszczać w nim po kilka croquettes naraz – nie wrzucać za dużo na jedną partię, żeby miały odpowiednio dużo miejsca. Smażyć około 1 minutę, aż zrobią się złocistobrązowe. Podczas smażenia należy je ostrożnie obracać, uważając, żeby nie uszkodzić panierki.
 
                                            - Gotowe wyciągać na ręcznik papierowy i podawać gorące.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Hiszpanskie croquettes z boczkiem
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 1,5+3 godz.
 
                            - Czas gotowania: 1 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Hiszpanie kochają swoje tapasy, czyli różnego rodzaju niewielkie przekąski, które można dostać w wielu tamtejszych knajpkach. Jedną z nich są croquettes. Niech was nie zmyli brzmienie tej nazwy! To coś całkiem innego, niż nasze krokiety. Croquettes to smażone na głębokim oleju, panierowane wałeczki z gęstego beszamelu z różnymi dodatkami. Moja wersja, z braku dostępu do hiszpańskiej szynki serrano, zawiera krojony boczek.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Boczek usmażyć na suchej patelni na chrupko. Nie pozbywać się wytopionego z niego tłuszczu.
 
                                                    - Dodać masło, roztopić i cały czas podgrzewając, dosypać mąkę. Wymieszać dokładnie i podsmażać przez 1-2 minuty.
 
                                                    - Następnie wlać zimne mleko i mieszać, aż całość połączy się w jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewać delikatnie, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Masa powinna przestać się rozlewać i z łatwością odchodzić od ścianek patelni. Przełożyć całość do  szklanego naczynia, przykryć folią spożywczą w kontakcie i odstawić do lodówki na parę godzin.
 
                                                    - Po tym czasie masę wyjąć z lodówki i natłuszczonymi olejem rękami formować ją w niewielkie wałeczki lub kulki. Każdy wałeczek obtaczać następnie w bułce tartej, potem w jajku i na koniec ponownie w bułce tartej. Gotowe odkładać na bok.
 
                                                    - W garnuszku rozgrzać olej w ilości odpowiedniej do smażenia na głębokim oleju. Ostrożnie umieszczać w nim po kilka croquettes naraz – nie wrzucać za dużo na jedną partię, żeby miały odpowiednio dużo miejsca. Smażyć około 1 minutę, aż zrobią się złocistobrązowe. Podczas smażenia należy je ostrożnie obracać, uważając, żeby nie uszkodzić panierki.
 
                                                    - Gotowe wyciągać na ręcznik papierowy i podawać gorące.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz