Empanadas wegetariańskie

Empanadas wegetariańskie

Przekąski 69 Ostatnia aktualizacja: Jun 26, 2024 Utworzone: Jun 26, 2024
Empanadas wegetariańskie Empanadas wegetariańskie Empanadas wegetariańskie
  • Czas przygotowania: -
  • Czas gotowania: -
  • Trudność: Średni
Drukuj

Z hiszpańskiego "empanada" oznacza "pieróg" i dokładnie tym jest to danie. Empanadas przygotowuje się z kruchego ciasta nadziewanego różnymi farszami. Wywodzą się z kuchni hiszpańskiej, a stamtąd zawędrowały i zyskały ogromną popularność w krajach Ameryki Łacińskiej. Tradycyjnie nadziewa się je farszem mięsnym, warzywnym, a nawet na słodko. Wariacji jest mnóstwo i częściowo to z tego wynika piękno empanadas.
Dzisiaj prezentuję wam wersję wegetariańską, której nadzienie bazuje na paście fasolowej. Moje pierożki piekę, ponieważ smażone wydają mi się zbyt ciężkie, ale można je również usmażyć na głębokim oleju. Świetnie smakują na samo albo z dodatkiem sosu lub salsy i atrakcyjnie prezentują się na stole.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło (najlepiej prosto z lodówki) pokroić w kostkę. W dużej misce umieścić mąkę, sól, cukier, masło i jajko i całość wymieszać, rozcierając masło między palcami lub za pomocą rozdrabniacza do ciasta kruchego, aż do otrzymania konsystencji bardzo mokrego piasku. Dodać zimną wodę i szybko wyrobić ciasto. Uformować w kulę i włożyć na 20 minut do lodówki.
  2. Porcjami rozwałkowywać na placek o grubości 1-2mm i wykrawać kółka za pomocą szklanki lub wykrawaczki do pierogów. Jeśli kółko jest za małe można dodatkowo trochę je rozwałkować już po wykrojeniu.
  3. Farsz:
    Fasolę odsączyć i wypłukać. Z pomidora wyciąć szypułkę oraz pestki i pokroić go w kostkę. Zblendować razem z fasolą na gładką masę.
  4. Paprykę i jalapeno oczyścić (ewentualnie zostawić część pestek w jalapeno, aby zachować więcej ostrości) i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć i podsuszyć na patelni przez około 1 minutę. Dorzucić wszystko do pasty fasolowej i wymieszać.
  5. Doprawić solą, chili i kminem oraz sokiem z limonki.
  6. Składanie:
    Farsz nakładać łyżeczką na środek kółek z ciasta. Brzegi ciasta zwilżyć wodą i skleić jak pierogi. Następnie docisnąć na blacie widelcem lub zawinąć ręcznie - zaczynając od brzegu, jednym palcem należy przytrzymywać złączone ciasto, a drugim (tym od strony zewnętrznej) zawijać je od dołu ku górze i środkowi pierożka, po czym dociskać; tak zawijać przez całą długość empanada. Przygotowane empanadas posmarować roztrzepanym jajkiem.
  7. Piekarnik nagrzać do 180st.C i piec empanadas 15-20 minut, obracając blaszkę w połowie czasu pieczenia.

Empanadas wegetariańskie



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: -
  • Czas gotowania: -
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Z hiszpańskiego "empanada" oznacza "pieróg" i dokładnie tym jest to danie. Empanadas przygotowuje się z kruchego ciasta nadziewanego różnymi farszami. Wywodzą się z kuchni hiszpańskiej, a stamtąd zawędrowały i zyskały ogromną popularność w krajach Ameryki Łacińskiej. Tradycyjnie nadziewa się je farszem mięsnym, warzywnym, a nawet na słodko. Wariacji jest mnóstwo i częściowo to z tego wynika piękno empanadas.
Dzisiaj prezentuję wam wersję wegetariańską, której nadzienie bazuje na paście fasolowej. Moje pierożki piekę, ponieważ smażone wydają mi się zbyt ciężkie, ale można je również usmażyć na głębokim oleju. Świetnie smakują na samo albo z dodatkiem sosu lub salsy i atrakcyjnie prezentują się na stole.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Masło (najlepiej prosto z lodówki) pokroić w kostkę. W dużej misce umieścić mąkę, sól, cukier, masło i jajko i całość wymieszać, rozcierając masło między palcami lub za pomocą rozdrabniacza do ciasta kruchego, aż do otrzymania konsystencji bardzo mokrego piasku. Dodać zimną wodę i szybko wyrobić ciasto. Uformować w kulę i włożyć na 20 minut do lodówki.
  2. Porcjami rozwałkowywać na placek o grubości 1-2mm i wykrawać kółka za pomocą szklanki lub wykrawaczki do pierogów. Jeśli kółko jest za małe można dodatkowo trochę je rozwałkować już po wykrojeniu.
  3. Farsz:
    Fasolę odsączyć i wypłukać. Z pomidora wyciąć szypułkę oraz pestki i pokroić go w kostkę. Zblendować razem z fasolą na gładką masę.
  4. Paprykę i jalapeno oczyścić (ewentualnie zostawić część pestek w jalapeno, aby zachować więcej ostrości) i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć i podsuszyć na patelni przez około 1 minutę. Dorzucić wszystko do pasty fasolowej i wymieszać.
  5. Doprawić solą, chili i kminem oraz sokiem z limonki.
  6. Składanie:
    Farsz nakładać łyżeczką na środek kółek z ciasta. Brzegi ciasta zwilżyć wodą i skleić jak pierogi. Następnie docisnąć na blacie widelcem lub zawinąć ręcznie - zaczynając od brzegu, jednym palcem należy przytrzymywać złączone ciasto, a drugim (tym od strony zewnętrznej) zawijać je od dołu ku górze i środkowi pierożka, po czym dociskać; tak zawijać przez całą długość empanada. Przygotowane empanadas posmarować roztrzepanym jajkiem.
  7. Piekarnik nagrzać do 180st.C i piec empanadas 15-20 minut, obracając blaszkę w połowie czasu pieczenia.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: