Ekstra chrupiące frytki

Ekstra chrupiące frytki

Przekąski 35 Ostatnia aktualizacja: Jun 23, 2024 Utworzone: Jun 23, 2024
Ekstra chrupiące frytki Ekstra chrupiące frytki Ekstra chrupiące frytki
  • Czas przygotowania: 20-30 min.
  • Czas gotowania: 20-30 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Ten przepis na frytki jest trochę niekonwencjonalny, bowiem zamiast techniki podwójnego smażenia wykorzystuje technikę smażenia poprzedzonego obgotowaniem ziemniaków. Odkryłam, że w przypadku domowego przyrządzania frytek ta opcja sprawdza się lepiej, ponieważ nie wymaga aż tak dokładnej kontroli temperatury oleju, a frytki wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Czas przygotowania jest też nieco zredukowany, bo ziemniaków nie namacza się w zimnej wodzie przed gotowaniem.
Polecam wam wypróbować tę technikę, może się okazać, że polubicie ją tak samo, jak ja.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać lub porządnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w słupki o grubości od 0,5 do 1cm (istotne jest to, żeby wszystkie były zbliżonej grubości).
  2. Frytki włożyć do gotującej się wody i gotować 5-6 minut od momentu ponownego zagotowania. Delikatnie wyjąć z wody na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Zostawić na kilkanaście minut do przestygnięcia.
  3. Do szerokiej patelni lub garnka wlać ok. 2cm oleju. Nagrzać do temperatury ok. 180st.C (można sprawdzić za pomocą drewnianej łyżki; jeśli po dotknięciu dna patelni wokół łyżki tworzą się liczne bąbelki powietrza, temperatura jest wystarczająco wysoka). Wkładać frytki na głęboki tłuszcz i na ok. 30 sekund ustawić najwyższą moc palnika. Następnie zmniejszyć moc do średniej i, obracając frytki co jakiś czas, smażyć, aż będą złocistobrązowe z każdej strony, co zajmie ok. 20 min. Wyjmować za pomocą cedzaka na ręcznik papierowy. Od razu posolić i wymieszać.

Ekstra chrupiące frytki



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 20-30 min.
  • Czas gotowania: 20-30 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Ten przepis na frytki jest trochę niekonwencjonalny, bowiem zamiast techniki podwójnego smażenia wykorzystuje technikę smażenia poprzedzonego obgotowaniem ziemniaków. Odkryłam, że w przypadku domowego przyrządzania frytek ta opcja sprawdza się lepiej, ponieważ nie wymaga aż tak dokładnej kontroli temperatury oleju, a frytki wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Czas przygotowania jest też nieco zredukowany, bo ziemniaków nie namacza się w zimnej wodzie przed gotowaniem.
Polecam wam wypróbować tę technikę, może się okazać, że polubicie ją tak samo, jak ja.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać lub porządnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w słupki o grubości od 0,5 do 1cm (istotne jest to, żeby wszystkie były zbliżonej grubości).
  2. Frytki włożyć do gotującej się wody i gotować 5-6 minut od momentu ponownego zagotowania. Delikatnie wyjąć z wody na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Zostawić na kilkanaście minut do przestygnięcia.
  3. Do szerokiej patelni lub garnka wlać ok. 2cm oleju. Nagrzać do temperatury ok. 180st.C (można sprawdzić za pomocą drewnianej łyżki; jeśli po dotknięciu dna patelni wokół łyżki tworzą się liczne bąbelki powietrza, temperatura jest wystarczająco wysoka). Wkładać frytki na głęboki tłuszcz i na ok. 30 sekund ustawić najwyższą moc palnika. Następnie zmniejszyć moc do średniej i, obracając frytki co jakiś czas, smażyć, aż będą złocistobrązowe z każdej strony, co zajmie ok. 20 min. Wyjmować za pomocą cedzaka na ręcznik papierowy. Od razu posolić i wymieszać.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: