- Czas przygotowania: 20-30 min.
 
                        - Czas gotowania: 20-30 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Ten przepis na frytki jest trochę niekonwencjonalny, bowiem zamiast techniki podwójnego smażenia wykorzystuje technikę smażenia poprzedzonego obgotowaniem ziemniaków. Odkryłam, że w przypadku domowego przyrządzania frytek ta opcja sprawdza się lepiej, ponieważ nie wymaga aż tak dokładnej kontroli temperatury oleju, a frytki wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Czas przygotowania jest też nieco zredukowany, bo ziemniaków nie namacza się w zimnej wodzie przed gotowaniem.
Polecam wam wypróbować tę technikę, może się okazać, że polubicie ją tak samo, jak ja.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Ziemniaki obrać lub porządnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w słupki o grubości od 0,5 do 1cm (istotne jest to, żeby wszystkie były zbliżonej grubości).
 
                                            - Frytki włożyć do gotującej się wody i gotować 5-6 minut od momentu ponownego zagotowania. Delikatnie wyjąć z wody na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Zostawić na kilkanaście minut do przestygnięcia.
 
                                            - Do szerokiej patelni lub garnka wlać ok. 2cm oleju. Nagrzać do temperatury ok. 180st.C (można sprawdzić za pomocą drewnianej łyżki; jeśli po dotknięciu dna patelni wokół łyżki tworzą się liczne bąbelki powietrza, temperatura jest wystarczająco wysoka). Wkładać frytki na głęboki tłuszcz i na ok. 30 sekund ustawić najwyższą moc palnika. Następnie zmniejszyć moc do średniej i, obracając frytki co jakiś czas, smażyć, aż będą złocistobrązowe z każdej strony, co zajmie ok. 20 min. Wyjmować za pomocą cedzaka na ręcznik papierowy. Od razu posolić i wymieszać.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Ekstra chrupiące frytki
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 20-30 min.
 
                            - Czas gotowania: 20-30 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Ten przepis na frytki jest trochę niekonwencjonalny, bowiem zamiast techniki podwójnego smażenia wykorzystuje technikę smażenia poprzedzonego obgotowaniem ziemniaków. Odkryłam, że w przypadku domowego przyrządzania frytek ta opcja sprawdza się lepiej, ponieważ nie wymaga aż tak dokładnej kontroli temperatury oleju, a frytki wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Czas przygotowania jest też nieco zredukowany, bo ziemniaków nie namacza się w zimnej wodzie przed gotowaniem.
Polecam wam wypróbować tę technikę, może się okazać, że polubicie ją tak samo, jak ja.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Ziemniaki obrać lub porządnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w słupki o grubości od 0,5 do 1cm (istotne jest to, żeby wszystkie były zbliżonej grubości).
 
                                                    - Frytki włożyć do gotującej się wody i gotować 5-6 minut od momentu ponownego zagotowania. Delikatnie wyjąć z wody na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Zostawić na kilkanaście minut do przestygnięcia.
 
                                                    - Do szerokiej patelni lub garnka wlać ok. 2cm oleju. Nagrzać do temperatury ok. 180st.C (można sprawdzić za pomocą drewnianej łyżki; jeśli po dotknięciu dna patelni wokół łyżki tworzą się liczne bąbelki powietrza, temperatura jest wystarczająco wysoka). Wkładać frytki na głęboki tłuszcz i na ok. 30 sekund ustawić najwyższą moc palnika. Następnie zmniejszyć moc do średniej i, obracając frytki co jakiś czas, smażyć, aż będą złocistobrązowe z każdej strony, co zajmie ok. 20 min. Wyjmować za pomocą cedzaka na ręcznik papierowy. Od razu posolić i wymieszać.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz