- Czas przygotowania: 20-30 min.
- Czas gotowania: 20-30 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Ten przepis na frytki jest trochę niekonwencjonalny, bowiem zamiast techniki podwójnego smażenia wykorzystuje technikę smażenia poprzedzonego obgotowaniem ziemniaków. Odkryłam, że w przypadku domowego przyrządzania frytek ta opcja sprawdza się lepiej, ponieważ nie wymaga aż tak dokładnej kontroli temperatury oleju, a frytki wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Czas przygotowania jest też nieco zredukowany, bo ziemniaków nie namacza się w zimnej wodzie przed gotowaniem.
Polecam wam wypróbować tę technikę, może się okazać, że polubicie ją tak samo, jak ja.
Składniki
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać lub porządnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w słupki o grubości od 0,5 do 1cm (istotne jest to, żeby wszystkie były zbliżonej grubości).
- Frytki włożyć do gotującej się wody i gotować 5-6 minut od momentu ponownego zagotowania. Delikatnie wyjąć z wody na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Zostawić na kilkanaście minut do przestygnięcia.
- Do szerokiej patelni lub garnka wlać ok. 2cm oleju. Nagrzać do temperatury ok. 180st.C (można sprawdzić za pomocą drewnianej łyżki; jeśli po dotknięciu dna patelni wokół łyżki tworzą się liczne bąbelki powietrza, temperatura jest wystarczająco wysoka). Wkładać frytki na głęboki tłuszcz i na ok. 30 sekund ustawić najwyższą moc palnika. Następnie zmniejszyć moc do średniej i, obracając frytki co jakiś czas, smażyć, aż będą złocistobrązowe z każdej strony, co zajmie ok. 20 min. Wyjmować za pomocą cedzaka na ręcznik papierowy. Od razu posolić i wymieszać.
Ekstra chrupiące frytki
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 20-30 min.
- Czas gotowania: 20-30 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Ten przepis na frytki jest trochę niekonwencjonalny, bowiem zamiast techniki podwójnego smażenia wykorzystuje technikę smażenia poprzedzonego obgotowaniem ziemniaków. Odkryłam, że w przypadku domowego przyrządzania frytek ta opcja sprawdza się lepiej, ponieważ nie wymaga aż tak dokładnej kontroli temperatury oleju, a frytki wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Czas przygotowania jest też nieco zredukowany, bo ziemniaków nie namacza się w zimnej wodzie przed gotowaniem.
Polecam wam wypróbować tę technikę, może się okazać, że polubicie ją tak samo, jak ja.
Składniki
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać lub porządnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie pokroić w słupki o grubości od 0,5 do 1cm (istotne jest to, żeby wszystkie były zbliżonej grubości).
- Frytki włożyć do gotującej się wody i gotować 5-6 minut od momentu ponownego zagotowania. Delikatnie wyjąć z wody na ręcznik papierowy i dokładnie osuszyć. Zostawić na kilkanaście minut do przestygnięcia.
- Do szerokiej patelni lub garnka wlać ok. 2cm oleju. Nagrzać do temperatury ok. 180st.C (można sprawdzić za pomocą drewnianej łyżki; jeśli po dotknięciu dna patelni wokół łyżki tworzą się liczne bąbelki powietrza, temperatura jest wystarczająco wysoka). Wkładać frytki na głęboki tłuszcz i na ok. 30 sekund ustawić najwyższą moc palnika. Następnie zmniejszyć moc do średniej i, obracając frytki co jakiś czas, smażyć, aż będą złocistobrązowe z każdej strony, co zajmie ok. 20 min. Wyjmować za pomocą cedzaka na ręcznik papierowy. Od razu posolić i wymieszać.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz