- Czas przygotowania: 1 godz.
 
                        - Czas gotowania: -
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Tę wariację stworzyłam z zamysłem, by klasyczne ciasto 3-bit można było podać w nieco bardziej eleganckiej formie. Krem z dodatkiem żelatyny wychodzi na tyle sztywny, że ciasto można wygodnie wyjąć z formy i pokroić w plastry, jednak ostrzegam, że nie należy zbyt długo trzymać go poza lodówką, ponieważ zacznie się topić.
Zwróćcie uwagę, że musi stać minimum 12 godzin w lodówce, zanim będzie gotowe, dlatego najlepiej zrobić je dzień przed planowanym podaniem.
3-bit to deser mocno słodki, ale lekki jak chmurka, więc na jednej porcji na osobę może się nie skończyć!
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia – ma być nadal płynna, ale nie może być ciepła. Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić do stężenia na kilka minut. Po tym czasie podgrzać ją w kąpieli wodnej, aż się roztopi. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
 
                                            - Do dużej miski wlać zimną śmietankę i dodać zimne mascarpone. Ubijać mikserem, aż krem będzie miał konsystencję rzadkiej bitej śmietany. 2 łyżki kremu dodać do płynnej żelatyny i natychmiast dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką. Następnie dodać żelatynę do kremu i zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną, roztopioną czekoladę - cały czas miksując, dodawać czekoladę cienką stróżką. Ubijać do otrzymania gęstej bitej śmietany.
 
                                            - Dno i boki formy keksowej o wymiarach 26x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć kilka łyżek śmietanowego kremu, tworząc warstwę grubości +/- 1cm. Na krem wykładać herbatniki obficie posmarowane masą krówkową. Powinny się zmieścić 4.
 
                                            - Herbatniki pokryć drugą warstwą kremu, dbając o to, by wypełnić nim przestrzenie między herbatnikami a ściankami formy. Na nią wykładać kolejne herbatniki, tym razem posmarowane kremem czekoladowym. W razie potrzeby dzielić herbatniki na części, żeby zapełnić całą powierzchnię.
 
                                            - Wyłożyć resztę kremu i wyrównać. Ostatnią warstwę herbatników smarować pozostałą masą krówkową i układać posmarowaną stroną do dołu. Zapełnić nimi całą powierzchnię ciasta.
 
                                            - Ciasto przykryć (np. wystającymi częściami folii spożywczej) i wstawić do lodówki przynajmniej na 12, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć, odgiąć z powrotem folię i położyć na blaszce deskę do krojenia lub obszerny talerz/paterę. Wszystko razem obrócić i postawić na stole. Po zdjęciu blaszki i folii ciasto jest gotowe do krojenia.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Ciasto 3-bit z białą czekoladą
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 1 godz.
 
                            - Czas gotowania: -
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Tę wariację stworzyłam z zamysłem, by klasyczne ciasto 3-bit można było podać w nieco bardziej eleganckiej formie. Krem z dodatkiem żelatyny wychodzi na tyle sztywny, że ciasto można wygodnie wyjąć z formy i pokroić w plastry, jednak ostrzegam, że nie należy zbyt długo trzymać go poza lodówką, ponieważ zacznie się topić.
Zwróćcie uwagę, że musi stać minimum 12 godzin w lodówce, zanim będzie gotowe, dlatego najlepiej zrobić je dzień przed planowanym podaniem.
3-bit to deser mocno słodki, ale lekki jak chmurka, więc na jednej porcji na osobę może się nie skończyć!
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia – ma być nadal płynna, ale nie może być ciepła. Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić do stężenia na kilka minut. Po tym czasie podgrzać ją w kąpieli wodnej, aż się roztopi. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
 
                                                    - Do dużej miski wlać zimną śmietankę i dodać zimne mascarpone. Ubijać mikserem, aż krem będzie miał konsystencję rzadkiej bitej śmietany. 2 łyżki kremu dodać do płynnej żelatyny i natychmiast dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką. Następnie dodać żelatynę do kremu i zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną, roztopioną czekoladę - cały czas miksując, dodawać czekoladę cienką stróżką. Ubijać do otrzymania gęstej bitej śmietany.
 
                                                    - Dno i boki formy keksowej o wymiarach 26x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć kilka łyżek śmietanowego kremu, tworząc warstwę grubości +/- 1cm. Na krem wykładać herbatniki obficie posmarowane masą krówkową. Powinny się zmieścić 4.
 
                                                    - Herbatniki pokryć drugą warstwą kremu, dbając o to, by wypełnić nim przestrzenie między herbatnikami a ściankami formy. Na nią wykładać kolejne herbatniki, tym razem posmarowane kremem czekoladowym. W razie potrzeby dzielić herbatniki na części, żeby zapełnić całą powierzchnię.
 
                                                    - Wyłożyć resztę kremu i wyrównać. Ostatnią warstwę herbatników smarować pozostałą masą krówkową i układać posmarowaną stroną do dołu. Zapełnić nimi całą powierzchnię ciasta.
 
                                                    - Ciasto przykryć (np. wystającymi częściami folii spożywczej) i wstawić do lodówki przynajmniej na 12, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć, odgiąć z powrotem folię i położyć na blaszce deskę do krojenia lub obszerny talerz/paterę. Wszystko razem obrócić i postawić na stole. Po zdjęciu blaszki i folii ciasto jest gotowe do krojenia.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz