- Czas przygotowania: 1 godz.
- Czas gotowania: -
- Trudność:
Średni
Drukuj
Tę wariację stworzyłam z zamysłem, by klasyczne ciasto 3-bit można było podać w nieco bardziej eleganckiej formie. Krem z dodatkiem żelatyny wychodzi na tyle sztywny, że ciasto można wygodnie wyjąć z formy i pokroić w plastry, jednak ostrzegam, że nie należy zbyt długo trzymać go poza lodówką, ponieważ zacznie się topić.
Zwróćcie uwagę, że musi stać minimum 12 godzin w lodówce, zanim będzie gotowe, dlatego najlepiej zrobić je dzień przed planowanym podaniem.
3-bit to deser mocno słodki, ale lekki jak chmurka, więc na jednej porcji na osobę może się nie skończyć!
Składniki
Przygotowanie
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia – ma być nadal płynna, ale nie może być ciepła. Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić do stężenia na kilka minut. Po tym czasie podgrzać ją w kąpieli wodnej, aż się roztopi. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Do dużej miski wlać zimną śmietankę i dodać zimne mascarpone. Ubijać mikserem, aż krem będzie miał konsystencję rzadkiej bitej śmietany. 2 łyżki kremu dodać do płynnej żelatyny i natychmiast dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką. Następnie dodać żelatynę do kremu i zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną, roztopioną czekoladę - cały czas miksując, dodawać czekoladę cienką stróżką. Ubijać do otrzymania gęstej bitej śmietany.
- Dno i boki formy keksowej o wymiarach 26x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć kilka łyżek śmietanowego kremu, tworząc warstwę grubości +/- 1cm. Na krem wykładać herbatniki obficie posmarowane masą krówkową. Powinny się zmieścić 4.
- Herbatniki pokryć drugą warstwą kremu, dbając o to, by wypełnić nim przestrzenie między herbatnikami a ściankami formy. Na nią wykładać kolejne herbatniki, tym razem posmarowane kremem czekoladowym. W razie potrzeby dzielić herbatniki na części, żeby zapełnić całą powierzchnię.
- Wyłożyć resztę kremu i wyrównać. Ostatnią warstwę herbatników smarować pozostałą masą krówkową i układać posmarowaną stroną do dołu. Zapełnić nimi całą powierzchnię ciasta.
- Ciasto przykryć (np. wystającymi częściami folii spożywczej) i wstawić do lodówki przynajmniej na 12, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć, odgiąć z powrotem folię i położyć na blaszce deskę do krojenia lub obszerny talerz/paterę. Wszystko razem obrócić i postawić na stole. Po zdjęciu blaszki i folii ciasto jest gotowe do krojenia.
Ciasto 3-bit z białą czekoladą
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 1 godz.
- Czas gotowania: -
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Tę wariację stworzyłam z zamysłem, by klasyczne ciasto 3-bit można było podać w nieco bardziej eleganckiej formie. Krem z dodatkiem żelatyny wychodzi na tyle sztywny, że ciasto można wygodnie wyjąć z formy i pokroić w plastry, jednak ostrzegam, że nie należy zbyt długo trzymać go poza lodówką, ponieważ zacznie się topić.
Zwróćcie uwagę, że musi stać minimum 12 godzin w lodówce, zanim będzie gotowe, dlatego najlepiej zrobić je dzień przed planowanym podaniem.
3-bit to deser mocno słodki, ale lekki jak chmurka, więc na jednej porcji na osobę może się nie skończyć!
Składniki
Przygotowanie
- Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestygnięcia – ma być nadal płynna, ale nie może być ciepła. Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić do stężenia na kilka minut. Po tym czasie podgrzać ją w kąpieli wodnej, aż się roztopi. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
- Do dużej miski wlać zimną śmietankę i dodać zimne mascarpone. Ubijać mikserem, aż krem będzie miał konsystencję rzadkiej bitej śmietany. 2 łyżki kremu dodać do płynnej żelatyny i natychmiast dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką. Następnie dodać żelatynę do kremu i zmiksować. Na koniec dodać przestudzoną, roztopioną czekoladę - cały czas miksując, dodawać czekoladę cienką stróżką. Ubijać do otrzymania gęstej bitej śmietany.
- Dno i boki formy keksowej o wymiarach 26x12cm wyłożyć folią spożywczą. Na dno wyłożyć kilka łyżek śmietanowego kremu, tworząc warstwę grubości +/- 1cm. Na krem wykładać herbatniki obficie posmarowane masą krówkową. Powinny się zmieścić 4.
- Herbatniki pokryć drugą warstwą kremu, dbając o to, by wypełnić nim przestrzenie między herbatnikami a ściankami formy. Na nią wykładać kolejne herbatniki, tym razem posmarowane kremem czekoladowym. W razie potrzeby dzielić herbatniki na części, żeby zapełnić całą powierzchnię.
- Wyłożyć resztę kremu i wyrównać. Ostatnią warstwę herbatników smarować pozostałą masą krówkową i układać posmarowaną stroną do dołu. Zapełnić nimi całą powierzchnię ciasta.
- Ciasto przykryć (np. wystającymi częściami folii spożywczej) i wstawić do lodówki przynajmniej na 12, a najlepiej na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć, odgiąć z powrotem folię i położyć na blaszce deskę do krojenia lub obszerny talerz/paterę. Wszystko razem obrócić i postawić na stole. Po zdjęciu blaszki i folii ciasto jest gotowe do krojenia.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz