Brownie czekoladowe

Brownie czekoladowe

Na słodko 58 Ostatnia aktualizacja: Dec 18, 2024 Utworzone: Sep 09, 2024
Brownie czekoladowe Brownie czekoladowe Brownie czekoladowe
  • Czas przygotowania: 25 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Intensywnie czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach. To podstawowe cechy, które dobre brownie powinno mieć. Do tego cienka, błyszcząca skórka na wierzchu i kawałki czekolady przyjemnie chrupiące w środku i idealne brownie gotowe. To ciasto naprawdę wiele wybacza, dlatego jego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów, zwłaszcza z tak prostym i niezawodnym przepisem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić w garnuszku. Do gorącego masła dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Cukier połączyć z masłem i zmiksować do połączenia. Jeśli masa się rozwarstwi, nie szkodzi – po dodaniu jajek powinna się połączyć.
  2. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i miksować przez 1-2 minuty, aż masa będzie miała jednolitą, gładką konsystencję przypominającą kogel-mogel. Następnie dodać rozpuszczoną i delikatnie przestudzoną czekoladę (85g) i ponownie zmiksować.
  3. Do masy wsypać mąkę i sól i dokładnie wymieszać za pomocą szpatuły. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i ponownie wymieszać.
  4. Masę przelać do kwadratowej blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C (grzanie góra-dół) i piec 25 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto w wyłączonym piekarniku z mocno uchylonymi drzwiczkami.

Brownie czekoladowe



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 25 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Intensywnie czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach. To podstawowe cechy, które dobre brownie powinno mieć. Do tego cienka, błyszcząca skórka na wierzchu i kawałki czekolady przyjemnie chrupiące w środku i idealne brownie gotowe. To ciasto naprawdę wiele wybacza, dlatego jego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów, zwłaszcza z tak prostym i niezawodnym przepisem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić w garnuszku. Do gorącego masła dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Cukier połączyć z masłem i zmiksować do połączenia. Jeśli masa się rozwarstwi, nie szkodzi – po dodaniu jajek powinna się połączyć.
  2. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i miksować przez 1-2 minuty, aż masa będzie miała jednolitą, gładką konsystencję przypominającą kogel-mogel. Następnie dodać rozpuszczoną i delikatnie przestudzoną czekoladę (85g) i ponownie zmiksować.
  3. Do masy wsypać mąkę i sól i dokładnie wymieszać za pomocą szpatuły. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i ponownie wymieszać.
  4. Masę przelać do kwadratowej blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C (grzanie góra-dół) i piec 25 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto w wyłączonym piekarniku z mocno uchylonymi drzwiczkami.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: