- Czas przygotowania: 25 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Intensywnie czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach. To podstawowe cechy, które dobre brownie powinno mieć. Do tego cienka, błyszcząca skórka na wierzchu i kawałki czekolady przyjemnie chrupiące w środku i idealne brownie gotowe. To ciasto naprawdę wiele wybacza, dlatego jego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów, zwłaszcza z tak prostym i niezawodnym przepisem.
Składniki
Przygotowanie
- Masło rozpuścić w garnuszku. Do gorącego masła dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Cukier połączyć z masłem i zmiksować do połączenia. Jeśli masa się rozwarstwi, nie szkodzi – po dodaniu jajek powinna się połączyć.
- Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i miksować przez 1-2 minuty, aż masa będzie miała jednolitą, gładką konsystencję przypominającą kogel-mogel. Następnie dodać rozpuszczoną i delikatnie przestudzoną czekoladę (85g) i ponownie zmiksować.
- Do masy wsypać mąkę i sól i dokładnie wymieszać za pomocą szpatuły. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i ponownie wymieszać.
- Masę przelać do kwadratowej blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C (grzanie góra-dół) i piec 25 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto w wyłączonym piekarniku z mocno uchylonymi drzwiczkami.
Brownie czekoladowe
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 25 min.
- Czas gotowania: 25 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Intensywnie czekoladowe, wilgotne i rozpływające się w ustach. To podstawowe cechy, które dobre brownie powinno mieć. Do tego cienka, błyszcząca skórka na wierzchu i kawałki czekolady przyjemnie chrupiące w środku i idealne brownie gotowe. To ciasto naprawdę wiele wybacza, dlatego jego przygotowanie nie powinno nikomu sprawić problemów, zwłaszcza z tak prostym i niezawodnym przepisem.
Składniki
Przygotowanie
- Masło rozpuścić w garnuszku. Do gorącego masła dodać kakao i dokładnie rozmieszać. Cukier połączyć z masłem i zmiksować do połączenia. Jeśli masa się rozwarstwi, nie szkodzi – po dodaniu jajek powinna się połączyć.
- Dodać jajka i ekstrakt waniliowy i miksować przez 1-2 minuty, aż masa będzie miała jednolitą, gładką konsystencję przypominającą kogel-mogel. Następnie dodać rozpuszczoną i delikatnie przestudzoną czekoladę (85g) i ponownie zmiksować.
- Do masy wsypać mąkę i sól i dokładnie wymieszać za pomocą szpatuły. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i ponownie wymieszać.
- Masę przelać do kwadratowej blaszki o wymiarach mniej więcej 22 x 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170st.C (grzanie góra-dół) i piec 25 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto w wyłączonym piekarniku z mocno uchylonymi drzwiczkami.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz