- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: 20 min.
- Trudność:
Średni
Drukuj
Kolejna propozycja na sałatkę makaronową z kurczakiem. Tym razem w azjatyckim stylu. Sałatka ma ciekawą strukturę, dzięki dodatkowi różnorodnych warzyw, tło stanowi słodkawy sos teriyaki. Jest sycąca i atrakcyjnie kolorowa, z pewnością zachęci nawet wybrednych smakoszy.
Składniki
Przygotowanie
- Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu, odlać i wsypać do miski. Polać olejem sezamowym i wymieszać.
- Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę mniej więcej 1x1cm. Posolić i wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Obsmażyć z każdej strony, a następnie przykryć i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odlać sos, który wytworzył się przy smażeniu. Następnie zmniejszyć ogień pod patelnią, wlać 1/3 sosu teriyaki i dokładnie obtoczyć w nim kawałki kurczaka. Wyłączyć ogień, a kurczaka wraz z sosem dodać do makaronu.
- Od brokuła odkroić różyczki i pokroić je na mniejsze kawałki. Gotować 4 minuty w delikatnie osolonej wodzie lub 8 minut na parze (w tym przypadku należy delikatnie posolić samego brokuła). Po ugotowaniu dorzucić do makaronu.
- Paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczkę jalapeno przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć z niej pestki (część można zostawić dla wzmocnienia ostrości) i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać i przepłukać. Wszystko wrzucić do miski z makaronem.
- Orzeszki posiekać na mniejsze kawałki i dodać do sałatki. Wsypać także prażony sezam.
- Jeśli sos teriyaki jest mocno słony, można dodać do niego miód i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do gotowej sałatki. Jeśli nie, wystarczy dolać sam pozostały sos. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Sałatka makaronowa teriyaki
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 40 min.
- Czas gotowania: 20 min.
- Kalorie: -
- Trudność:
Średni
Kolejna propozycja na sałatkę makaronową z kurczakiem. Tym razem w azjatyckim stylu. Sałatka ma ciekawą strukturę, dzięki dodatkowi różnorodnych warzyw, tło stanowi słodkawy sos teriyaki. Jest sycąca i atrakcyjnie kolorowa, z pewnością zachęci nawet wybrednych smakoszy.
Składniki
Przygotowanie
- Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu, odlać i wsypać do miski. Polać olejem sezamowym i wymieszać.
- Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę mniej więcej 1x1cm. Posolić i wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Obsmażyć z każdej strony, a następnie przykryć i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odlać sos, który wytworzył się przy smażeniu. Następnie zmniejszyć ogień pod patelnią, wlać 1/3 sosu teriyaki i dokładnie obtoczyć w nim kawałki kurczaka. Wyłączyć ogień, a kurczaka wraz z sosem dodać do makaronu.
- Od brokuła odkroić różyczki i pokroić je na mniejsze kawałki. Gotować 4 minuty w delikatnie osolonej wodzie lub 8 minut na parze (w tym przypadku należy delikatnie posolić samego brokuła). Po ugotowaniu dorzucić do makaronu.
- Paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczkę jalapeno przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć z niej pestki (część można zostawić dla wzmocnienia ostrości) i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać i przepłukać. Wszystko wrzucić do miski z makaronem.
- Orzeszki posiekać na mniejsze kawałki i dodać do sałatki. Wsypać także prażony sezam.
- Jeśli sos teriyaki jest mocno słony, można dodać do niego miód i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do gotowej sałatki. Jeśli nie, wystarczy dolać sam pozostały sos. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz