- Czas przygotowania: 40 min.
 
                        - Czas gotowania: 20 min.
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Kolejna propozycja na sałatkę makaronową z kurczakiem. Tym razem w azjatyckim stylu. Sałatka ma ciekawą strukturę, dzięki dodatkowi różnorodnych warzyw, tło stanowi słodkawy sos teriyaki. Jest sycąca i atrakcyjnie kolorowa, z pewnością zachęci nawet wybrednych smakoszy.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu, odlać i wsypać do miski. Polać olejem sezamowym i wymieszać.
 
                                            - Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę mniej więcej 1x1cm. Posolić i wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Obsmażyć z każdej strony, a następnie przykryć i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odlać sos, który wytworzył się przy smażeniu. Następnie zmniejszyć ogień pod patelnią, wlać 1/3 sosu teriyaki i dokładnie obtoczyć w nim kawałki kurczaka. Wyłączyć ogień, a kurczaka wraz z sosem dodać do makaronu.
 
                                            - Od brokuła odkroić różyczki i pokroić je na mniejsze kawałki. Gotować 4 minuty w delikatnie osolonej wodzie lub 8 minut na parze (w tym przypadku należy delikatnie posolić samego brokuła). Po ugotowaniu dorzucić do makaronu.
 
                                            - Paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczkę jalapeno przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć z niej pestki (część można zostawić dla wzmocnienia ostrości) i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać i przepłukać. Wszystko wrzucić do miski z makaronem.
 
                                            - Orzeszki posiekać na mniejsze kawałki i dodać do sałatki. Wsypać także prażony sezam.
 
                                            - Jeśli sos teriyaki jest mocno słony, można dodać do niego miód i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do gotowej sałatki. Jeśli nie, wystarczy dolać sam pozostały sos. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Sałatka makaronowa teriyaki
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 40 min.
 
                            - Czas gotowania: 20 min.
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Kolejna propozycja na sałatkę makaronową z kurczakiem. Tym razem w azjatyckim stylu. Sałatka ma ciekawą strukturę, dzięki dodatkowi różnorodnych warzyw, tło stanowi słodkawy sos teriyaki. Jest sycąca i atrakcyjnie kolorowa, z pewnością zachęci nawet wybrednych smakoszy.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu, odlać i wsypać do miski. Polać olejem sezamowym i wymieszać.
 
                                                    - Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę mniej więcej 1x1cm. Posolić i wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Obsmażyć z każdej strony, a następnie przykryć i smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odlać sos, który wytworzył się przy smażeniu. Następnie zmniejszyć ogień pod patelnią, wlać 1/3 sosu teriyaki i dokładnie obtoczyć w nim kawałki kurczaka. Wyłączyć ogień, a kurczaka wraz z sosem dodać do makaronu.
 
                                                    - Od brokuła odkroić różyczki i pokroić je na mniejsze kawałki. Gotować 4 minuty w delikatnie osolonej wodzie lub 8 minut na parze (w tym przypadku należy delikatnie posolić samego brokuła). Po ugotowaniu dorzucić do makaronu.
 
                                                    - Paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczkę jalapeno przekroić wzdłuż na pół, wyciągnąć z niej pestki (część można zostawić dla wzmocnienia ostrości) i również pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać i przepłukać. Wszystko wrzucić do miski z makaronem.
 
                                                    - Orzeszki posiekać na mniejsze kawałki i dodać do sałatki. Wsypać także prażony sezam.
 
                                                    - Jeśli sos teriyaki jest mocno słony, można dodać do niego miód i dokładnie wymieszać, a następnie dodać do gotowej sałatki. Jeśli nie, wystarczy dolać sam pozostały sos. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz