Sałatka jajeczna do kanapek

Sałatka jajeczna do kanapek

Pasty, sosy, dodatki 26 Ostatnia aktualizacja: Oct 30, 2024 Utworzone: Oct 30, 2024
Sałatka jajeczna do kanapek Sałatka jajeczna do kanapek Sałatka jajeczna do kanapek
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 8 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Prosta sałatka, z którą przygotujecie pyszne mini kanapeczki na imprezę. Bazę stanowią tu oczywiście jajka i dlatego warto zwrócić uwagę na ich jakość. A jak są jajka, to nie może zabraknąć boczku. Do tego suszone pomidory i chrupiące pestki słonecznika i pyszna sałatka gotowa. Wystarczy pokroić bagietkę i szybka imprezowa przekąska gotowa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka włożyć go garnka, zalać zimną wodą i wstawić do grzania. Od momentu zagotowania wody, gotować 8 minut, a następnie zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Plastry boczku ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 220st.C (grzanie góra-dół). Wyjąć z piekarnika, poczekać aż przestygnie i również drobno pokroić.
  3. Oliwki przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w paseczki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.
  4. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Od razu zdjąć z patelni.
  5. Majonez wymieszać z musztardą. Wszystkie przygotowane składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Sałatka jajeczna do kanapek



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 30 min.
  • Czas gotowania: 8 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Prosta sałatka, z którą przygotujecie pyszne mini kanapeczki na imprezę. Bazę stanowią tu oczywiście jajka i dlatego warto zwrócić uwagę na ich jakość. A jak są jajka, to nie może zabraknąć boczku. Do tego suszone pomidory i chrupiące pestki słonecznika i pyszna sałatka gotowa. Wystarczy pokroić bagietkę i szybka imprezowa przekąska gotowa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajka włożyć go garnka, zalać zimną wodą i wstawić do grzania. Od momentu zagotowania wody, gotować 8 minut, a następnie zalać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. Następnie obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Plastry boczku ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w piekarniku nagrzanym do 220st.C (grzanie góra-dół). Wyjąć z piekarnika, poczekać aż przestygnie i również drobno pokroić.
  3. Oliwki przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w paseczki. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w kosteczkę.
  4. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni, aż nabiorą złocistobrązowego koloru. Od razu zdjąć z patelni.
  5. Majonez wymieszać z musztardą. Wszystkie przygotowane składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: