Sałatka hawajska

Sałatka hawajska

Sałatki 39 Ostatnia aktualizacja: Jul 10, 2024 Utworzone: Jul 10, 2024
Sałatka hawajska Sałatka hawajska Sałatka hawajska
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Z tą sałatką nieodmiennie kojarzy mi się okres noworoczny, ponieważ moja mama przygotowywała ją zawsze na sylwestra. Jednak dzięki swojej lekkości będzie to propozycja doskonała nie tylko w zimie, ale i w cieplejszych miesiącach. Bardzo istotne są tutaj proporcje poszczególnych składników, które zapewniają najlepsze doznania smakowe. Dlatego polecam nie ograniczać ilości ananasa, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wyda się wam, że jest go za dużo. Podobnie z sosem - w oddzielnej miseczce wygląda to na bardzo dużą jego ilość, ale zapewniam, że po zmieszaniu to wrażenie się zmienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka gotować 25 minut w wodzie z rozpuszczoną kostką rosołową. Po wyjęciu przestudzić i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu, przestudzić i wrzucić do dużej miski. Dodać pokrojonego kurczaka, a następnie odsączoną kukurydzę.
  3. Na koniec pokroić plastry ananasa w małe trójkąciki, dorzucić do reszty składników i dokładnie wymieszać.
  4. Majonez, musztardę, miód i sok z cytryny wymieszać w miseczce i spróbować. Powinien być słodkawy z nutą kwaśności i ostrości z musztardy. Jeśli jest za mało słodki, kwaśny lub ostry, dodawać odpowiednio po pół łyżeczki miodu, soku z cytryny lub musztardy, aż do uzyskania pożądanego smaku.
  5. Przelać do sałatki i ponownie dokładnie wymieszać.

Sałatka hawajska



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: 25 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Z tą sałatką nieodmiennie kojarzy mi się okres noworoczny, ponieważ moja mama przygotowywała ją zawsze na sylwestra. Jednak dzięki swojej lekkości będzie to propozycja doskonała nie tylko w zimie, ale i w cieplejszych miesiącach. Bardzo istotne są tutaj proporcje poszczególnych składników, które zapewniają najlepsze doznania smakowe. Dlatego polecam nie ograniczać ilości ananasa, nawet jeśli na pierwszy rzut oka wyda się wam, że jest go za dużo. Podobnie z sosem - w oddzielnej miseczce wygląda to na bardzo dużą jego ilość, ale zapewniam, że po zmieszaniu to wrażenie się zmienia.

Składniki

Przygotowanie

  1. Piersi z kurczaka gotować 25 minut w wodzie z rozpuszczoną kostką rosołową. Po wyjęciu przestudzić i pokroić w drobną kosteczkę.
  2. Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu, przestudzić i wrzucić do dużej miski. Dodać pokrojonego kurczaka, a następnie odsączoną kukurydzę.
  3. Na koniec pokroić plastry ananasa w małe trójkąciki, dorzucić do reszty składników i dokładnie wymieszać.
  4. Majonez, musztardę, miód i sok z cytryny wymieszać w miseczce i spróbować. Powinien być słodkawy z nutą kwaśności i ostrości z musztardy. Jeśli jest za mało słodki, kwaśny lub ostry, dodawać odpowiednio po pół łyżeczki miodu, soku z cytryny lub musztardy, aż do uzyskania pożądanego smaku.
  5. Przelać do sałatki i ponownie dokładnie wymieszać.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: