Sałatka Cezar

Sałatka Cezar

Sałatki 10 Ostatnia aktualizacja: Jan 13, 2025 Utworzone: Jan 13, 2025
Sałatka Cezar Sałatka Cezar Sałatka Cezar
  • Czas przygotowania: 45 min.
  • Czas gotowania: 5-6 min.
  • Trudność: Średni
Drukuj

Od razu zaznaczam, że w jest to wersja nieco uproszczona, ponieważ bazą do dressingu jest majonez – dzięki temu nie trzeba się już bawić w ubijanie własnego z żółtek i oliwy. Nie pomijajcie jednak anchois! Wiem, że nie wszyscy są do nich przekonani, ale zapewniam, że to właśnie one dodają tej sałatce niepowtarzalnego charakteru, któremu trudno się oprzeć.
Klasyczna wersja cezara to tak naprawdę tylko sałata z dressingiem, grzanki i parmezan, ale ja lubię dodawać jeszcze pomidorki i kurczaka. Dodatkowe struktury sprawiają, że sałatka jest jeszcze smaczniejsza. Dla wersji wegetariańskiej kurczaka polecam zastąpić serem halloumi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Dressing:
    Czosnek obrać i drobno posiekać. Oprószyć solą i na zmianę siekać i rozgniatać płazem (bokiem) noża, aż powstanie ziarnista pasta.
  2. Do malaksera włożyć majonez, dodać sok z cytryny, musztardę, parmezan, anchois oraz pastę czosnkową. Wszystko dokładnie zmiksować na sos.

  3. Sałatka:
    Pierś z kurczaka oczyścić z tłuszczu i ścięgien. Oprószyć z każdej strony solą, a następnie przyprawić przyprawą do gyrosa. Ugrillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej – na grillu grillować naraz z obu stron na wysokiej mocy przez 5-6 min., po tym czasie przekroić w najgrubszym miejscu i sprawdzić, czy mięso jest całkowicie ścięte; jeśli nie, grillować jeszcze 1-2 minuty. Na patelni (zwykłej lub grillowej) smażyć po 3 minuty z każdej strony, pod przykryciem – sprawdzać poziom usmażenia w ten sam sposób. Odłożyć na kilka minut pod przykryciem, żeby mięso odpoczęło.
  4. Sałatę dokładnie wypłukać i otrząsnąć z wody. Przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę jeszcze raz wzdłuż na pół. Wykroić głąb, a resztę pokroić w poprzek w paski o szerokości 2-3cm. Wrzucić do miski lub szerokiego naczynia (np. brytfanny).
  5. Pomidorki opłukać i pokroić na połówki. Rozsypać po wierzchu sałaty. Pierś z kurczaka pokroić pod kątem w plasterki, a potem w kawałki. Całość polać pożądaną ilością dressingu i posypać parmezanem.
  6. Pieczywo pokroić w kromki. Każdą kromkę rozrywać ręcznie na kawałki wielkości około 1x1 cm. Piekarnik nagrzać do 200st.C (termoobieg). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsypać na niej kawałki pieczywa, polać oliwą i oprószyć szczyptą soli. Wymieszać, a potem rozprowadzić na blaszce tak, żeby nie stykały się ze sobą. Piec 2 minuty, następnie przemieszać i piec kolejne 2-3 minuty. Gotowymi grzankami posypywać sałatkę tuż przed podaniem.

Sałatka Cezar



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 45 min.
  • Czas gotowania: 5-6 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Średni

Od razu zaznaczam, że w jest to wersja nieco uproszczona, ponieważ bazą do dressingu jest majonez – dzięki temu nie trzeba się już bawić w ubijanie własnego z żółtek i oliwy. Nie pomijajcie jednak anchois! Wiem, że nie wszyscy są do nich przekonani, ale zapewniam, że to właśnie one dodają tej sałatce niepowtarzalnego charakteru, któremu trudno się oprzeć.
Klasyczna wersja cezara to tak naprawdę tylko sałata z dressingiem, grzanki i parmezan, ale ja lubię dodawać jeszcze pomidorki i kurczaka. Dodatkowe struktury sprawiają, że sałatka jest jeszcze smaczniejsza. Dla wersji wegetariańskiej kurczaka polecam zastąpić serem halloumi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Dressing:
    Czosnek obrać i drobno posiekać. Oprószyć solą i na zmianę siekać i rozgniatać płazem (bokiem) noża, aż powstanie ziarnista pasta.
  2. Do malaksera włożyć majonez, dodać sok z cytryny, musztardę, parmezan, anchois oraz pastę czosnkową. Wszystko dokładnie zmiksować na sos.

  3. Sałatka:
    Pierś z kurczaka oczyścić z tłuszczu i ścięgien. Oprószyć z każdej strony solą, a następnie przyprawić przyprawą do gyrosa. Ugrillować na grillu elektrycznym lub patelni grillowej – na grillu grillować naraz z obu stron na wysokiej mocy przez 5-6 min., po tym czasie przekroić w najgrubszym miejscu i sprawdzić, czy mięso jest całkowicie ścięte; jeśli nie, grillować jeszcze 1-2 minuty. Na patelni (zwykłej lub grillowej) smażyć po 3 minuty z każdej strony, pod przykryciem – sprawdzać poziom usmażenia w ten sam sposób. Odłożyć na kilka minut pod przykryciem, żeby mięso odpoczęło.
  4. Sałatę dokładnie wypłukać i otrząsnąć z wody. Przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą połowę jeszcze raz wzdłuż na pół. Wykroić głąb, a resztę pokroić w poprzek w paski o szerokości 2-3cm. Wrzucić do miski lub szerokiego naczynia (np. brytfanny).
  5. Pomidorki opłukać i pokroić na połówki. Rozsypać po wierzchu sałaty. Pierś z kurczaka pokroić pod kątem w plasterki, a potem w kawałki. Całość polać pożądaną ilością dressingu i posypać parmezanem.
  6. Pieczywo pokroić w kromki. Każdą kromkę rozrywać ręcznie na kawałki wielkości około 1x1 cm. Piekarnik nagrzać do 200st.C (termoobieg). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsypać na niej kawałki pieczywa, polać oliwą i oprószyć szczyptą soli. Wymieszać, a potem rozprowadzić na blaszce tak, żeby nie stykały się ze sobą. Piec 2 minuty, następnie przemieszać i piec kolejne 2-3 minuty. Gotowymi grzankami posypywać sałatkę tuż przed podaniem.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: