- Czas przygotowania:  - 
 
                        - Czas gotowania:  - 
 
                       
                        - Trudność: 
                                                                Średni                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Sałatki makaronowe świetnie sprawdzają się na imprezach, ponieważ są łatwo podzielne i jednocześnie lekkie i sycące. Dzisiaj proponuję wam wersję z makaronem orecchiette, który dodaje sałatce charakteru swoją ciekawą strukturą. Podstawą sosu jest pesto bazyliowe, które doskonale współgra z piersią z kurczaka i żółtym serem. Po prostu palce lizać.
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Odlać, przepłukać pod bieżącą, zimną wodą i wsypać do dużej miski.
 
                                            - Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Posolić 1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut. Na patelni zagrzać zalewę z suszonych pomidorów. Wrzucić kurczaka i smażyć 2-3 minuty, a po tym czasie dodać 1,5 łyżki pesto. Wymieszać i smażyć na średniej mocy kolejne 5-6 minut. Usmażonego kurczaka wraz z sosem ze smażenia dodać do makaronu. Odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
 
                                            - Pomidory pokroić w paski, a ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do makaronu. Wymieszać.
 
                                            - Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż zaczną być aromatyczne i wsypać do sałatki. Dodać pozostałą łyżkę pesto i oprószyć 1/4 łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszać, zagarniając łyżką od spodu, by wszystkie składniki pokryły się sosem bazyliowym.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Sałatka bazyliowa z makaronem orecchiette
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania:  - 
 
                            - Czas gotowania:  - 
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                                                        Średni                                                                    
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Sałatki makaronowe świetnie sprawdzają się na imprezach, ponieważ są łatwo podzielne i jednocześnie lekkie i sycące. Dzisiaj proponuję wam wersję z makaronem orecchiette, który dodaje sałatce charakteru swoją ciekawą strukturą. Podstawą sosu jest pesto bazyliowe, które doskonale współgra z piersią z kurczaka i żółtym serem. Po prostu palce lizać.
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Odlać, przepłukać pod bieżącą, zimną wodą i wsypać do dużej miski.
 
                                                    - Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Posolić 1/2 łyżeczki soli i odstawić na kilka minut. Na patelni zagrzać zalewę z suszonych pomidorów. Wrzucić kurczaka i smażyć 2-3 minuty, a po tym czasie dodać 1,5 łyżki pesto. Wymieszać i smażyć na średniej mocy kolejne 5-6 minut. Usmażonego kurczaka wraz z sosem ze smażenia dodać do makaronu. Odstawić na 10 minut do przestygnięcia.
 
                                                    - Pomidory pokroić w paski, a ser zetrzeć na tarce o małych oczkach i dodać do makaronu. Wymieszać.
 
                                                    - Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, aż zaczną być aromatyczne i wsypać do sałatki. Dodać pozostałą łyżkę pesto i oprószyć 1/4 łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszać, zagarniając łyżką od spodu, by wszystkie składniki pokryły się sosem bazyliowym.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz