- Czas przygotowania: 2 tyg.
 
                        - Czas gotowania: -
 
                       
                        - Trudność: 
                                Łatwy                                                                                            
                        
 
                    
                     Drukuj
                    
                
                
                Bardzo słodki likier z wyraźnym aromatem kokosowym. Trzeba wykazać się przy nim dozą cierpliwości, ale efekt końcowy jest warty czekania. Likier wychodzi dosyć gęsty i intensywnie mleczny. Przyjemnie rozgrzewa, ale nie przytłacza procentami. Będzie świetnie pasować do deserów z kwaśnych owoców lub z gorzkiej czekolady. Równie dobry na samo!
                                
                Składniki
                
                
                Przygotowanie
                
                                            - Do czystego (najlepiej wyparzonego) szklanego naczynia, np. słoika, wsypać wiórki i zalać wodą i spirytusem. Zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w zacienione miejsce – może być szafka kuchenna. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem.
 
                                            - Po upływie 2 tygodni przecedzić przez sitko nad garnkiem (na sitku można dodatkowo ułożyć czystą gazę, żeby pozbyć się wszystkich wiórków, nawet drobnych) i dokładnie odcisnąć wiórki, żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Wiórki wyrzucić, a do alkoholu dolać mleko skondensowane oraz zwykłe i dokładnie wymieszać.
 
                                            - Przelać do czystych, szklanych butelek. Z przepisu wychodzi ponad 2,5l likieru. Przechowywać w lodówce do maksymalnie 2 miesięcy. Przed piciem wstrząsnąć.
 
                                    
                
                
                
                    
                    Likier kokosowy
  
                    
                    
                    
                    
                    
                        
                            - Porcja dla:  - 
 
                            - Czas przygotowania: 2 tyg.
 
                            - Czas gotowania: -
 
                            - Kalorie:  - 
 
                            - Trudność: 
                                    Łatwy                                                                                                        
                            
 
                        
                        
                    
                    
                    Bardzo słodki likier z wyraźnym aromatem kokosowym. Trzeba wykazać się przy nim dozą cierpliwości, ale efekt końcowy jest warty czekania. Likier wychodzi dosyć gęsty i intensywnie mleczny. Przyjemnie rozgrzewa, ale nie przytłacza procentami. Będzie świetnie pasować do deserów z kwaśnych owoców lub z gorzkiej czekolady. Równie dobry na samo!
                    
                    Składniki
                    
                    
                    Przygotowanie
                    
                                                    - Do czystego (najlepiej wyparzonego) szklanego naczynia, np. słoika, wsypać wiórki i zalać wodą i spirytusem. Zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w zacienione miejsce – może być szafka kuchenna. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem.
 
                                                    - Po upływie 2 tygodni przecedzić przez sitko nad garnkiem (na sitku można dodatkowo ułożyć czystą gazę, żeby pozbyć się wszystkich wiórków, nawet drobnych) i dokładnie odcisnąć wiórki, żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Wiórki wyrzucić, a do alkoholu dolać mleko skondensowane oraz zwykłe i dokładnie wymieszać.
 
                                                    - Przelać do czystych, szklanych butelek. Z przepisu wychodzi ponad 2,5l likieru. Przechowywać w lodówce do maksymalnie 2 miesięcy. Przed piciem wstrząsnąć.
 
                                            
                 
                
                
                
                
                
                
                    
Może ci się spodobać
                
                
                
                                                            
                        
                        
                            
Dodaj komentarz