Likier kokosowy

Likier kokosowy

Napoje 36 Ostatnia aktualizacja: Aug 13, 2024 Utworzone: Aug 13, 2024
Likier kokosowy Likier kokosowy Likier kokosowy
  • Czas przygotowania: 2 tyg.
  • Czas gotowania: -
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Bardzo słodki likier z wyraźnym aromatem kokosowym. Trzeba wykazać się przy nim dozą cierpliwości, ale efekt końcowy jest warty czekania. Likier wychodzi dosyć gęsty i intensywnie mleczny. Przyjemnie rozgrzewa, ale nie przytłacza procentami. Będzie świetnie pasować do deserów z kwaśnych owoców lub z gorzkiej czekolady. Równie dobry na samo!

Składniki

Przygotowanie

  1. Do czystego (najlepiej wyparzonego) szklanego naczynia, np. słoika, wsypać wiórki i zalać wodą i spirytusem. Zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w zacienione miejsce – może być szafka kuchenna. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem.
  2. Po upływie 2 tygodni przecedzić przez sitko nad garnkiem (na sitku można dodatkowo ułożyć czystą gazę, żeby pozbyć się wszystkich wiórków, nawet drobnych) i dokładnie odcisnąć wiórki, żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Wiórki wyrzucić, a do alkoholu dolać mleko skondensowane oraz zwykłe i dokładnie wymieszać.
  3. Przelać do czystych, szklanych butelek. Z przepisu wychodzi ponad 2,5l likieru. Przechowywać w lodówce do maksymalnie 2 miesięcy. Przed piciem wstrząsnąć.

Likier kokosowy



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 2 tyg.
  • Czas gotowania: -
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Bardzo słodki likier z wyraźnym aromatem kokosowym. Trzeba wykazać się przy nim dozą cierpliwości, ale efekt końcowy jest warty czekania. Likier wychodzi dosyć gęsty i intensywnie mleczny. Przyjemnie rozgrzewa, ale nie przytłacza procentami. Będzie świetnie pasować do deserów z kwaśnych owoców lub z gorzkiej czekolady. Równie dobry na samo!

Składniki

Przygotowanie

  1. Do czystego (najlepiej wyparzonego) szklanego naczynia, np. słoika, wsypać wiórki i zalać wodą i spirytusem. Zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w zacienione miejsce – może być szafka kuchenna. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem.
  2. Po upływie 2 tygodni przecedzić przez sitko nad garnkiem (na sitku można dodatkowo ułożyć czystą gazę, żeby pozbyć się wszystkich wiórków, nawet drobnych) i dokładnie odcisnąć wiórki, żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Wiórki wyrzucić, a do alkoholu dolać mleko skondensowane oraz zwykłe i dokładnie wymieszać.
  3. Przelać do czystych, szklanych butelek. Z przepisu wychodzi ponad 2,5l likieru. Przechowywać w lodówce do maksymalnie 2 miesięcy. Przed piciem wstrząsnąć.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: