- Czas przygotowania: 2 tyg.
- Czas gotowania: -
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Bardzo słodki likier z wyraźnym aromatem kokosowym. Trzeba wykazać się przy nim dozą cierpliwości, ale efekt końcowy jest warty czekania. Likier wychodzi dosyć gęsty i intensywnie mleczny. Przyjemnie rozgrzewa, ale nie przytłacza procentami. Będzie świetnie pasować do deserów z kwaśnych owoców lub z gorzkiej czekolady. Równie dobry na samo!
Składniki
Przygotowanie
- Do czystego (najlepiej wyparzonego) szklanego naczynia, np. słoika, wsypać wiórki i zalać wodą i spirytusem. Zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w zacienione miejsce – może być szafka kuchenna. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem.
- Po upływie 2 tygodni przecedzić przez sitko nad garnkiem (na sitku można dodatkowo ułożyć czystą gazę, żeby pozbyć się wszystkich wiórków, nawet drobnych) i dokładnie odcisnąć wiórki, żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Wiórki wyrzucić, a do alkoholu dolać mleko skondensowane oraz zwykłe i dokładnie wymieszać.
- Przelać do czystych, szklanych butelek. Z przepisu wychodzi ponad 2,5l likieru. Przechowywać w lodówce do maksymalnie 2 miesięcy. Przed piciem wstrząsnąć.
Likier kokosowy
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 2 tyg.
- Czas gotowania: -
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Bardzo słodki likier z wyraźnym aromatem kokosowym. Trzeba wykazać się przy nim dozą cierpliwości, ale efekt końcowy jest warty czekania. Likier wychodzi dosyć gęsty i intensywnie mleczny. Przyjemnie rozgrzewa, ale nie przytłacza procentami. Będzie świetnie pasować do deserów z kwaśnych owoców lub z gorzkiej czekolady. Równie dobry na samo!
Składniki
Przygotowanie
- Do czystego (najlepiej wyparzonego) szklanego naczynia, np. słoika, wsypać wiórki i zalać wodą i spirytusem. Zakręcić i odstawić na 2 tygodnie w zacienione miejsce – może być szafka kuchenna. Co jakiś czas potrząsnąć słoikiem.
- Po upływie 2 tygodni przecedzić przez sitko nad garnkiem (na sitku można dodatkowo ułożyć czystą gazę, żeby pozbyć się wszystkich wiórków, nawet drobnych) i dokładnie odcisnąć wiórki, żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Wiórki wyrzucić, a do alkoholu dolać mleko skondensowane oraz zwykłe i dokładnie wymieszać.
- Przelać do czystych, szklanych butelek. Z przepisu wychodzi ponad 2,5l likieru. Przechowywać w lodówce do maksymalnie 2 miesięcy. Przed piciem wstrząsnąć.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz