Lemoniada malina-lawenda

Lemoniada malina-lawenda

Napoje 20 Ostatnia aktualizacja: Dec 17, 2024 Utworzone: Dec 16, 2024
Lemoniada malina-lawenda Lemoniada malina-lawenda Lemoniada malina-lawenda
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 5 min.
  • Trudność: Łatwy
Drukuj

Lekko kwaskowa, gazowana lemoniada z delikatnym aromatem lawendy. Doskonale orzeźwia, a dzięki wyrazistemu kolorowi, będzie również ozdobą stołu z poczęstunkiem. Możecie ją przygotować w dowolnym sezonie, ponieważ do jej przygotowania można użyć malin świeżych lub mrożonych. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki

Przygotowanie

  1. Maliny wsypać do garnuszka i podgrzewać na średniej mocy, mieszając i lekko rozgniatając, aż puszczą sok – powinno to zająć ok. 5 min. Sok z malin przelać przez sitko do dużego dzbanka, dobrze odcisnąć.
  2. Dolać sok z cytryny, syrop cukrowy oraz wodę gazowaną i dokładnie wymieszać.
  3. Na koniec można do napoju wrzucić kilka malin, pokrojonych w połówki i ćwiartki.

    *Propozycja podania: Na jeden talerzyk wylać trochę soku z cytryny, na drugi wysypać cienką warstwę cukru lawendowego. Szklanki obracać do góry dnem i zanurzać ich brzegi w soku, a następnie w cukrze. Do tak przystrojonych szklanek nalewać lemoniadę.

Lemoniada malina-lawenda



  • Porcja dla: -
  • Czas przygotowania: 10 min.
  • Czas gotowania: 5 min.
  • Kalorie: -
  • Trudność: Łatwy

Lekko kwaskowa, gazowana lemoniada z delikatnym aromatem lawendy. Doskonale orzeźwia, a dzięki wyrazistemu kolorowi, będzie również ozdobą stołu z poczęstunkiem. Możecie ją przygotować w dowolnym sezonie, ponieważ do jej przygotowania można użyć malin świeżych lub mrożonych. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki

Przygotowanie

  1. Maliny wsypać do garnuszka i podgrzewać na średniej mocy, mieszając i lekko rozgniatając, aż puszczą sok – powinno to zająć ok. 5 min. Sok z malin przelać przez sitko do dużego dzbanka, dobrze odcisnąć.
  2. Dolać sok z cytryny, syrop cukrowy oraz wodę gazowaną i dokładnie wymieszać.
  3. Na koniec można do napoju wrzucić kilka malin, pokrojonych w połówki i ćwiartki.

    *Propozycja podania: Na jeden talerzyk wylać trochę soku z cytryny, na drugi wysypać cienką warstwę cukru lawendowego. Szklanki obracać do góry dnem i zanurzać ich brzegi w soku, a następnie w cukrze. Do tak przystrojonych szklanek nalewać lemoniadę.

Może ci się spodobać

Dodaj komentarz

Autor Gabrysia Gabrysia

Cześć! Nazywam się Gabrysia i od dawna powtarzam, że dobra impreza opiera się na 3 rzeczach: dobranym towarzystwie, smacznym jedzeniu i odpowiedniej muzyce. Znajdziesz u mnie mnóstwo inspiracji na atrakcyjny poczęstunek oraz rady odnośnie organizacji własnej imprezy. Rozgość się i baw się dobrze!

Zajrzyj też na: