- Czas przygotowania: 15 min.
- Czas gotowania: -
- Trudność:
Łatwy
Drukuj
Smakowity dodatek do wielu przekąsek, sałatek i dań. Marynowaną cebulę można przygotować w parę chwil, a potem trzymać w lodówce, żeby była pod ręką, kiedy chcemy urozmaicić trochę serwowane jedzenie. Wyczuwalnie kwaśna i chrupiąca, sprawdza się jako ciekawy dodatek smakowy oraz dekoracja.
Składniki
Przygotowanie
- Do słoika o pojemności 250-300ml wsypać cukier i sól. Ząbek czosnku obrać, przekroić na pół i wrzucić do słoiczka.
- Cebulę pokroić w piórka i wrzucić do słoiczka. Zalać octem i wodą, dorzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe i mocno zakręcić.
- Potrząsnąć kilkakrotnie słoikiem w celu rozpuszczenia soli i cukru i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
- Cebula jest dobra już po 2-3 godzinach, a w lodówce wytrzyma nawet kilka tygodni.
Cebula piklowana
- Porcja dla: -
- Czas przygotowania: 15 min.
- Czas gotowania: -
- Kalorie: -
- Trudność:
Łatwy
Smakowity dodatek do wielu przekąsek, sałatek i dań. Marynowaną cebulę można przygotować w parę chwil, a potem trzymać w lodówce, żeby była pod ręką, kiedy chcemy urozmaicić trochę serwowane jedzenie. Wyczuwalnie kwaśna i chrupiąca, sprawdza się jako ciekawy dodatek smakowy oraz dekoracja.
Składniki
Przygotowanie
- Do słoika o pojemności 250-300ml wsypać cukier i sól. Ząbek czosnku obrać, przekroić na pół i wrzucić do słoiczka.
- Cebulę pokroić w piórka i wrzucić do słoiczka. Zalać octem i wodą, dorzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe i mocno zakręcić.
- Potrząsnąć kilkakrotnie słoikiem w celu rozpuszczenia soli i cukru i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
- Cebula jest dobra już po 2-3 godzinach, a w lodówce wytrzyma nawet kilka tygodni.
Może ci się spodobać
Dodaj komentarz